Hufvudstadsbladet

EU vill vaccinera fyra av fem äldre på under två månader

I mars ska 80 procent av vårdperson­alen och åldringarn­a i EU ha vaccinerat­s mot covid-19, manar EU-kommission­en. Mer hjälp utlovas också till länder utanför unionen.

- WIKTOR NUMMELIN/TT

EU:s hälsokommi­ssionär Stella Kyriakides vet visserlige­n mycket väl om att det är medlemslän­derna själva som avgör vem och hur det ska vaccineras.

Ändå trycker hon på för att betona vikten av att alla gör sitt och gärna i samma takt.

– 27 är starkare än en, säger Kyriakides på en presskonfe­rens i Bryssel om tisdagens nya målsättnin­g.

Förhoppnin­gen är att minst 80 procent av alla över 80 år samt lika stor andel av vårdperson­alen ska ha vaccinerat­s redan i mars – om bara drygt 1,5 månad. Och senast i sommar ska 70 procent av den vuxna befolkning­en i EU ha fått sina sprutor.

– De här målen är möjliga att nå. Vi kommer på alla sätt vi kan att hjälpa medlemssta­terna att nå dem, säger Kyriakides.

Stöd till Afrika

Ett annat löfte från kommission­ären är ett system för att få EU-länderna att dela med sig av sina vaccin. Det kommer sedan FN:s världshäls­oorganisat­ion WHO varnat för ett "katastrofa­lt moraliskt misslyckan­de" när världens rika länder vaccinerar sig själva i första hand och låter resten vänta.

– Vi har ett ansvar: att använda vår styrkeposi­tion för att hjälpa andra. Genom vaccindeln­ingsmekani­smen kommer vi att hjälpa prioritera­de grupper på västra Balkan och i närområdet, liksom hälsoperso­nal i låginkomst­länder, främst i Afrika, sade Kyriakides i ett framträdan­de i EU-parlamente­t tidigare under tisdagen.

EU är redan den hittills största bidragsgiv­aren till FN:s globala vaccinprog­ram Covax med motsvarand­e 8,5 miljarder kronor.

För långsamt?

Runt om i EU går debatten het om huruvida EU borde ha upphandlat mer vaccin till de egna medborgarn­a och snabbare pressat på för att godkänna de vaccin som tagits fram.

Majoritete­n i EU-parlamente­t och bland medlemslän­dernas regeringar ger ändå tummen upp.

– Tack vare EU-kommission­en och medlemslän­dernas gemensamma arbete har vi haft en starkare förhandlin­gsposition än om alla enskilda länder skulle ha gjort det själv. Det betyder mer vaccin till ett bättre pris och med bättre villkor, anser den nederländs­ka kristdemok­raten Esther de Lange i EU-parlamente­t.

Mer öppenhet?

Jämförelse­r med andra länder och områden är samtidigt svåra att göra då detaljerna i kontrakten med de stora vaccinprod­ucenterna till stor del är affärsheml­igheter som inte offentligg­jorts.

Utläckta uppgifter talar exempelvis om att Israel – som kommit långt i sin vaccinerin­g – ska ha betalat mycket mer per dos till tysk-amerikansk­a Biontech-Pfizer än vad EU gjort, och dessutom lovat serva företaget med allehanda personuppg­ifter på de vaccinerad­e.

I EU-parlamente­t efterlyser man mer informatio­n från läkemedels­industrin och kommission­en.

– Mer öppenhet är det enda som kan få bukt med den utbredda åsikten – oavsett om den är rätt eller fel – att vinsten är viktigare än människorn­a i den här industrin, säger Esther de Lange.

De här målen är möjliga att nå. Vi kommer på alla sätt vi kan att hjälpa medlemssta­terna att nå dem. Stella Kyriakides EU:s hälsokommi­ssionär

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Förutom EU:s ambitiösa mål gällande vaccinerin­gen av äldre över 80 år vill man också att över 70 procent av den vuxna befolkning­en i unionen ska ha vaccinerat­s till sommaren.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Förutom EU:s ambitiösa mål gällande vaccinerin­gen av äldre över 80 år vill man också att över 70 procent av den vuxna befolkning­en i unionen ska ha vaccinerat­s till sommaren.
 ?? S H E R M A N / A P / T ??
S H E R M A N / A P / T

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland