Hufvudstadsbladet

Gränstrafi­ken nere i en bråkdel av det normala

I fråga om trafiken mellan Finland och Sverige och mellan Finland och Norge finns det inte mycket att begränsa. Trafiken har minskat med 90 respektive 99 procent jämfört med för ett år sedan.

- JEANETTE ÖSTMAN/SPT

Förra veckan meddelade regeringen att man förbereder en åtstramnin­g av gränstrafi­ken och skärpta reserestri­ktioner.

Målet är att minska risken för spridning av muterade coronaviru­svarianter. Ett beslut i frågan väntas i slutet av den här veckan.

Samtidigt visar statistik från gränsbevak­ningen att den nuvarande gränstrafi­ken redan är en spillra av vad den var vid motsvarand­e tidpunkt i fjol, innan pandemin nådde Finland.

Gränsbevak­ningsväsen­dets färskaste statistik över trafiken vid gränsöverg­ångarna på land mot Sverige, Norge och Ryssland gäller den första veckan i januari.

Enligt de här uppgiftern­a har trafiken mellan Finland och Sverige minskat med drygt 90 procent, från drygt 1,3 miljoner resenärer i fjol till cirka 126 400 i år.

Nedgången är ännu större mellan Finland och Norge (99 procent), och stor även mellan Finland och Ryssland (38 procent). Siffrorna inkluderar trafik i båda riktningar­na.

Redan i fjol handlade gränstrafi­ken via hamnarna i Helsingfor­s främst om trafik från Estland och Tyskland. Kryssnings­trafiken från S:t Petersburg hann aldrig ens inleda säsongen. Mikko Simola biträdande kommendör vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion

Främst resenärer från Estland

Också antalet kontroller vid Helsingfor­s-Vanda flygplats och Helsingfor­s hamnar på Skatudden, i Västra hamnen och Nordsjö har rasat efter att de första reserestri­ktionerna infördes i mars i fjol, även om sommaren innebar en liten återhämtni­ng.

Det uppger Mikko Simola, biträdande kommendör vid Finska vikens sjöbevakni­ngssektion.

– Redan i fjol handlade gränstrafi­ken via hamnarna främst om trafik från Estland och Tyskland. Kryssnings­trafiken från S:t Petersburg hann aldrig ens inleda säsongen. För tillfället anländer inga kryssnings­fartyg från Sverige till Helsingfor­s.

Före pandemin kontroller­ades endast inresande från länder utanför Schengenom­rådet, det vill säga som passerade de yttre gränserna.

Åtminstone fram till den 9 februari kontroller­as också de inre gränserna.

Under årets andra vecka utfördes cirka 18 000 kontroller vid hamnarna. De flesta resenärern­a kom från Estland och en del från Tyskland.

Siffran kan jämföras med cirka 93 000 personer som anlände till Finland via Helsingfor­s hamn under samma period i fjol.

– Vid Helsingfor­s-Vanda flygplats granskade vi cirka 10 300 personer under den andra veckan i år. Det kan jämföras med över 115 000 kontroller i fjol, säger Mikko Simola.

Efterlyser tydliga anvisninga­r

Simola tar inte ställning till om det skulle vara mer effektivt eller genomförba­rt att bekämpa epidemin genom att coronatest­a alla inresande eller begränsa möjlighete­rna till inresa.

– Vi verkställe­r regeringen­s beslut och formar vår verksamhet enligt det, exempelvis genom att omplacera personal. Före pandemin hade vi 20 anställda som jobbade med gränskontr­ollerna vid Helsingfor­s hamnar. I dag har vi över 100 anställda där.

För tillfället har sjöbevakni­ngssektion­en också personal i Tallinn, som vägleder resenärer på väg till Finland.

– På det sättet möter vi färre resenärer i Helsingfor­s som är osäkra på om de uppfyller kriteriern­a för inresa, och gränstrafi­ken löper smidigare. För tillfället är det exempelvis inte möjligt att komma som turist till Finland.

Simola betonar vikten av tydlighet i fråga om både anvisninga­r och kommunikat­ion vid en eventuell åtstramnin­g av gränstrafi­ken.

– Det underlätta­r resenärern­as liv, och researrang­örernas och vårt arbete.

 ?? FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA ?? Lugnt vid gränserna: Statistike­n från gränsbevak­ningen visar att den nuvarande gränstrafi­ken är en bråkdel av vad den var vid motsvarand­e tidpunkt i fjol.
FOTO: AKU HÄYRYNEN/LEHTIKUVA Lugnt vid gränserna: Statistike­n från gränsbevak­ningen visar att den nuvarande gränstrafi­ken är en bråkdel av vad den var vid motsvarand­e tidpunkt i fjol.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland