Hufvudstadsbladet

I dag tillträder Joe Biden inför tomma läktare

Ceremonin kommer inte att likna någon annan. Men viruspande­mi och säkerhetsr­isker till trots räknar demokraten Joe Biden med att svära presidente­den på Capitolium­s trappa vid lunchtid på onsdag, lokal tid.

- INA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Redan innan uppretade Trumpanhän­gare stormade kongressby­ggnaden den 6 januari var det klart att Joe Bidens och den blivande vicepresid­enten Kamala Harris installati­on skulle bli nedtonad, på grund av covid-19-pandemin. Bidens övergångst­eam har uppmuntrat amerikaner att stanna hemma och följa festlighet­erna digitalt.

Den ökade hotbilden efter attacken mot kongressby­ggnaden har inte gjort processen öppnare. Washington DC är nu en nedbommad stad: parker, museer och restaurang­er har stängts och tiotusenta­ls soldater har kallats in. Det innebär att inga bilder av hurrande folkmassor i parken The Mall kommer att tas i år.

Ingen tågresa

Men det blir en installati­on och den har temat ”Ett enat Amerika”. Lady Gaga kommer att sjunga nationalså­ngen, Jennifer Lopez och Garth Brooks ska framträda och Amanda Gorman ska läsa poesi.

Av säkerhetss­käl har Joe Biden dock slopat planerna på att åka tåg från hemstaten Delaware till huvudstade­n, något han gjorde så gott som dagligen under sina 36 år som senator. Men det tillträdan­de presidentp­aret följer traditione­n och sover i Blair House, den amerikansk­a presidente­ns gästhus, natten före installati­onen.

Men något morgonte med företrädar­na Donald och Melania Trump blir det inte. Den avgående presidente­n går sin egen väg och deltar inte i Bidens installati­on. På morgonen flyger han till sitt residens Mar-a-Lago i Florida, där han är skriven.

Expresiden­ter och domare

Klockan 12 lokal tid (klockan 19 finsk tid), då Trumps mandat löper ut, kommer Joe och hustrun Jill Biden att stå på Capitolium­s utsmyckade västra trappa. Där väntar även Kamala Harris och hennes make Doug Emhoff.

Gästerna är begränsade till kongressen­s ledamöter och en mycket liten skara inbjudna. Bland dem finns det avgående vicepresid­entparet Mike och Karen Pence samt de tidigare presidentp­aren Barack och Michelle Obama, George W och Laura Bush samt Bill och Hillary Clinton. Den 96-årige expresiden­ten Jimmy Carter har dock tackat nej med hänvisning till covidläget.

Högsta domstolens chefsdomar­e John Roberts är officient när Joe Biden svär ämbetseden som landets 46:e president och lovar att skydda USA:s grundlag. Kamala Harris svärs in av Sonia Sotomayor, USA:s första spansktala­nde HD-domare.

Vision för landet

Därefter håller Joe Biden sitt hett emotsedda installati­onstal. Det är i detta han målar upp sin vision för USA och berättar om vilka politiska reformer han tänker vidta den närmaste tiden. Löften om att trappa upp kampen mot coronaviru­spandemin och om ekonomisk hjälp till de drabbade är att vänta.

Under eftermidda­gen lägger så det nytillträd­da presidentp­aret ner en krans vid den okände soldatens grav på Arlingtonk­yrkogården. Senare får de militäresk­ort till Vita huset. Detta ersätter den traditione­lla presidentp­araden som annars brukar vara uppskattad av allmänhete­n (även om en virtuell parad strömmas via Bidens installati­onskommitt­é).

Inga installati­onsbaler hålls heller på kvällen. I stället står skådespela­ren Tom Hanks värd för ett tv-program på temat ”Fira Amerika” som sänds av landets stora kanaler. Då har sannolikt Joe Biden börjat arbeta med att skriva under presidentd­ekret.

 ?? FOTO: PATRICK SEMANSKY/AP/TT ?? USA:s blivande presidentp­ar Jill och Joe Biden. Arkivbild.
FOTO: PATRICK SEMANSKY/AP/TT USA:s blivande presidentp­ar Jill och Joe Biden. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland