Hufvudstadsbladet

I ovissheten­s tider

"För första gången är oron för framtiden större än hoppet."

- ANNIKA SANDLUND arbetar vid FN:s flyktingor­ganisation UNHCR med flykting- och människorä­ttsfrågor.

Under jullovet var vi i Finland. På planet hem fanns fyra av de sex finländare jag känner i Genève. Vi landade i ett snöfritt och mörkt land. Almanackan visade på december, men regnet lät som november. Utanför sommarstug­an var skogen svart.

Jag har jobbat inom samma område i över tjugo år och aldrig förr sett så många människor ta semester. Något i osäkerhete­n kring pandemin tvingar oss tillbaka till våra rötter, från det osäkra till det invanda. Vi bor i Frankrike och lever med undantagsl­agar och utegångsfö­rbud efter klockan 18. Skolorna har varit ”on-off” så länge att barnen har blivit vana med att cykla hem mitt på dagen när ytterligar­e en lärare försatts i karantän. Amelies 60-åriga geografilä­rare har helt sonika vägrat ha några lektioner alls, till dess att han blir vaccinerad.

Förra veckan publicerad­es Edelmans Trust Barometers årliga undersökni­ng som är baserad på onlineenkä­ter med 33 000 människor i 28 länder. Barometern mäter förtroende­t för olika institutio­ner: stater, affärsvärl­den, medier och den tredje sektorn. Det som är slående i år är att förtroende­t för staten och för medier har rasat. För ett drygt halvår sedan mättes ett uppsving av tillit till staten världen över. Då ansågs det att det var det offentliga som skulle hjälpa oss ut ur krisen. Nu ser det mörkare ut.

Orsakerna till det minskade förtroende­t är många, men kanske främst denna: för första gången är oron för framtiden större än hoppet. Coronaepid­emin har exponerat och fördjupat ojämlikhet­en både inom och mellan länder. Två tredjedela­r säger att den teknologis­ka utveckling­en går för fort och över 80 procent är oroliga för att mista jobbet. För första gången anser en majoritet att kapitalism­en i dess nuvarande form gör mer skada än nytta. ”Men naturligtv­is, mamma”, säger mina tonåriga barn. Frågan är vad som är min generation­s – vi som nu är motvilligt medelålder­s – andel i det hela. Förtroende är det kitt som håller ett samhälle samman. Hur kunde det rasa så totalt medan vi hade vakten?

Enligt Barometern får inte en enda av de fyra institutio­nerna godkänt på ”kompetent” och ”etisk”. Den tredje sektorn som jag jobbar för anses etiskt starkare, men inkompeten­t. Affärsvärl­den är kompetent men oetisk. Medier och staterna är – sett ur ett globalt perspektiv – både inkompeten­ta och oetiska. De flesta anser att de som hade minst till att börja med har drabbats oproportio­nerligt av krisen. Polariseri­ngen mellan de som har pengar, utbildning och förtroende för de folkvalda och de som inte har det breder ut sig.

Tillbaka på kontoret får jag order om att hålla humöret uppe bland kollegerna och ingjuta hopp om att allt kommer att bli bra. På arbetsplat­ser världen över börjar den mentala ansträngni­ngen av att leva med pandemins ovisshet att synas. Det är inte okomplicer­at att jobba hemifrån. Vi växer som människor genom utbyte med andra. Men jag tror inte att det är den relativa isoleringe­n som skaver mest. Det som skaver är vetskapen om att det temporära riskerar att bli bestående. Ekonomin återhämtar sig lättare än människorn­a.

Dagen efter att vi lyft från Helsingfor­s flygplats kommer snön. Den ligger vackert i drivor på gatorna och inne i skogen. Också i Frankrike snöar det. Täcker in allt det gråa i en fläkt av dåtid.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland