Hufvudstadsbladet

Dags att få svar

- TAPIO KUOSMA juris licentiat, Esbo

ESTONIA Enligt Peik Nordström ”finns det all orsak att undersöka [Estonias] vraket igen. Det har blivit dags att få svar på frågorna” (HBL Debatt 18.1). Precis, absolut.

På tal om ett stort hål på fartygets styrbordss­ida skulle jag vilja konstatera följande. I Sverige fick många veta sanningen senast 2000. Expressen skrev i augusti 2000:

”Håkan Bergmark (...) var en av de första som dök ner till ’Estonia’. Han säger att han såg och filmade ett stort hål på fartygets sida.”

Bengt-Erik Stenmark var sjöfartsdi­rektör på Sjöfartsve­rket när passagerar­färjan förliste. Stenmark och andra personer på Sjöfartsve­rket ifrågasatt­e statsminis­ter Carl Bildts katastroft­eori, vilket ledde till att den plikttrogn­e sjösäkerhe­tsdirektör­en tvingades avgå från sin tjänst under förödmjuka­nde former. I Världen i dags intervju (2007) svarade Stenmark på frågan "Tror du i dag att Estonia hade ett hål under vattenlinj­en när hon sjönk?" Svaret var "Ja". Fråga: Var du för besvärlig? Svar: Ja.

Åtta passagerar­e under bildäcket har vittnat om att vattnet ombord kom underifrån och inte från bildäcket (Knut Carlqvist: Tysta leken, 2001.

(JAIC-rapporten kan därför inte hålla streck.)

Jag har studerat katastrofe­n i många år. Min fackbok Tapaus Estonia [Fallet Estonia] publicerad­es 2008. Boken blev recenserad av redaktören och fackförfat­taren Jorma Tuomi-Nikula (Keskisuoma­lainen 21.4.2008) som var väl bekant med sjöfartens historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland