Hufvudstadsbladet

Angela Merkels arv lever vidare

-

Armin Laschet sade att många tyskar tror att det som skedde i Washington inte kan ske i Tyskland. Han nämnde att CDU-politikern Walter Lübcke mördades av en nynazist 2019. Och extremiste­r försökte storma riksdagsby­ggnaden i Berlin i augusti i fjol. De bar på den gamla kejserliga rikskrigsf­laggan.

"Vi låter inte högerextre­mister och själsliga brandstift­are slå sönder vårt land", sade Armin Laschet, nyvald ledare för Europas största parti.

Den medvetenhe­ten behöver vi också i Finland.

Vasabladet

Dan Ekholm om att det är positivt för Finland att de tyska kristdemok­raterna valde Armin Laschet till ny ordförande i lördags. Han represente­rar samma politiska mittenlinj­e och Europavänl­iga politik som Angela Merkel.

I sitt försök att kväva opposition­en har man inte bara fått världens fördömande, utan man kan också ha skapat en större plattform för sin moderna David som tagit hem en moralisk symbolisk seger. Men allra mest oroväckand­e är att man totalt nonchalera­t allt vad som heter rättvisa och demokrati när man nu fängslat en av sina mest framståend­e opposition­spolitiker drygt fem månader efter att man anklagats för att ha förgiftat honom. Detta trots att världen kritiskt såg på. Det är ett farligt steg mot ett ännu mer auktoritär­t Ryssland. Det är steg som ett litet grannland som Finland måste vara vaksam på. Nya Åland Heidi Hendersson

 ?? DPA/LEHTIKUVA/MICHAEL KAPPELER ?? Armin Laschet.
DPA/LEHTIKUVA/MICHAEL KAPPELER Armin Laschet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland