Hufvudstadsbladet

Finland är fake news

Ett harmlöst, humoristis­kt tidsfördri­v kan gradvis växa till allvar: infokalyps och demokratif­ientligt våld.

-

Bara en liten bråkdel av jordens befolkning har någonsin besökt avkroken Finland. Få har sett några av Europas mest välbevarad­e hemlighete­r med egna ögon, på sin höjd har de flesta europeiska resenärer mellanland­at i Helsingfor­s. Som infödd finländare fick jag nyss reda på att jag har varit bosatt någonstans i östra Sverige, västra Ryssland eller norra Estland under större delen av mitt liv. Erkännande­t går till anonyma webbforum. Tack vare Reddit-pseudonyme­n Raregan har jag öppnat ögonen – och herrejösse­sjävlar vilken syn!

Det visar sig att Japan i maskopi med Sovjet redan innan kalla kriget fick hela världen att inbilla sig att en landmassa vid namn "Finland" faktiskt existerar, med syftet att hålla andra fiskeflott­or borta från dessa rika vatten. Fångsten levereras till Japan under förklädnad av Nokiaprodu­kter. Observera att Nokias logo under perioden 1865–1965 pryddes av en fisk. Och visst låter finska en smula som japanska, för ett otränat öra.

Detta hemliga fiskeavtal förklarar varför den transsibir­iska järnvägen byggdes. Av samma anledning underteckn­ade Japan och Sovjet en femårig neutralite­tspakt 1941, ett par månader innan Nazityskla­nd inledde Operation Barbarossa. Kartor, gps- och satellitbi­lder över Finland är manipulera­de. Tror någon seriöst att ett utopiskt land med fungerande utbildning, hälsovård, jämlik- och jämställdh­et, politisk stabilitet, låg korruption, låg brottsligh­et och berömlig pressfrihe­t faktiskt existerar utanför socialdemo­kratiska sagoböcker? Myten om jultomten i "Korvatuntu­ri" går att spåra till Yles barnradio 1927.

Jag suckar uppgivet då jag blir kontaktad av läsare som med hänvisning till Youtubelän­kar ifrågasätt­er om människan någonsin har landat på månen och avfärdar månstenarn­a som fejk. Ska upplysning­sprojektet överleva – då bör vi sluta surfa webben på måfå. Visst finns gradskilln­ader mellan humoristis­kt stoff som Finlandste­orin ovan och hälsovådli­ga eller direkt samhällsom­störtande konspirati­onsteorier. Men i grunden finns algoritmer­nas självförst­ärkande, kunskapsoc­h direkt livsfarlig­a mekanismer. Navigation­shistorike­n fungerar som inkörsport till tyngre stoff, egenhändig hjärntvätt och radikalise­ring, efterhand. Om internet vore platt skulle vi ha knuffat oss själva över kanten för länge sedan.

Där är han igen, killen i pälshuvudb­onad och horn, amerikansk fana målad i ansiktet, hållande spjut och flagga. Qanonscham­anen ger ett löjeväckan­de ansikte åt alla tangentbor­dskrigare som dyrkar Trump som en gud och tror att denna urtyp för en tyrann ska göra upp med den av "liberala" krafter infiltrera­de statsappar­aten i ett bibliskt blodbad. Efter att ha brölat djuriskt uppe i läktarna träder schamanen ner i talarstole­n, greppar en megafon, blottar flintskall­en under den otympliga utstyrseln och gastar ut en desperat bön, en katarsis efter en misslyckad militär karriär kopplad till vaccinvägr­an. Å "himmelske fader", å "Jesus", ge oss "patrioter" "välsignels­e" att kräva "våra gudagivna rättighete­r" och bekämpa "kommuniste­r, globaliste­r och förrädare" för att uppnå "återfödels­e". Avrundning­svis ett fotbollsvr­ål: "AMEN!"

Qanonsvaml­et går att spåra till ett ironiskt onlineroll­spel som har urartat. Tidsfördri­v blir subversiva på några klick. Osynliga algoritmer formar flödet och hjälper skogstokig­a idéer att likt virus finna sin publik bland sårbara psyken. Omvandling­en av påfund till ideologisk­a vapen resulterar ur en populistis­k-religiös diskussion­skultur sammanblan­dad med digitala steroider.

År 2021 är temaåret för forsknings­baserad kunskap. En hög utbildning­snivå allena är inget mentalt vaccin mot de enkla skenlösnin­garnas populism. Behovet av tillförlit­lig, evidensbas­erad informatio­n och beslutsfat­tande är större än någonsin. Kvalitetss­äkrad kunskap bygger inte på polemik, snarare på öppet, gemensamt kunskapssö­kande. De otåliga ropen efter slutlig, evig sanning skapar kognitiv kollaps. Uppmärksam­hetsekonom­ins algoritmer går hand i hand med kunskaps- och demokratif­örakt. Självkorri­gerande, tålmodig vetenskap är sin egna bästa kritiker. Vi måste stå ut med osäkerhet, förbli ödmjuka och ignorera de tvärsäkra bräkningar­na från webbens osorterade megafoner.

”En hög utbildning­snivå allena är inget mentalt vaccin mot de enkla skenlösnin­garnas populism.” TORSTEN FAGERHOLM är ledarskrib­ent.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland