Hufvudstadsbladet

Flera elitåkare kan bli av med tår och fingrar efter långloppsp­remiär

Åtminstone två elitåkare riskerar att förlora tår eller fingrar efter den svinkalla långloppsp­remiären i Schweiz.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Ett flertal elitåkare fick uppsöka sjukhus efter att 60 km långa skidklassi­kern La Diagonela avgjorts i helgen i Schweiz. Enligt NRK löper åtminstone tysken Patrick Ottilinger och svensken Michael Eklöf risk att förlora tår och fingrar på grund av allvarliga köldskador.

– Det är många tankar som snurrar i huvudet nu och mest av allt om jag kommer att förlora min stortå. Skadan sitter djupt i tån och läkarna säger att de inte vet om den kommer att överleva eller inte. Den kan i så fall ruttna av sig själv. Det är bara att se tiden an, säger Eklöf till NRK.

Ottilinger löper risk att bli av med två fingrar. Det var väldigt kallt under loppet, tidvis nere i minus 28 köldgrader, men arrangörer­na valde att inte inställa starten.

– Jag avbröt halvvägs för hela kroppen slutade fungera på grund av kylan och jag kunde inte längre se. Men jag kände ingenting i händerna, ingen smärta. Då jag tog på handen kände jag plötsligt att den var helt hård. Det var som att ta på en sten, för den var helt frusen. Den var dessutom helt vit. Det var först då jag kände att shit, det har hänt något här, säger Ottilinger till NRK.

– Det är det som är farligt. Om du känner smärta kan du förhindra att något händer, men det var inte något sånt. Det är därför vi borde ha någon som hjälper oss med att sätta en gräns.

Det var många andra som tvingades uppsöka sjukhus. Fransmanne­n Thomas Joly drog på sig tredje gradens köldskador i fyra fingrar. Det är den näst allvarliga­ste graden som kan ge permanenta vävnadsska­dor. Läkarna har sagt att säsongen är över för honom.

– Jag kände på fingrarna från start i loppet och när jag hade åkt fem mil fick jag huvudvärk. Jag kräktes och var till slut tvungen att bryta, säger han till NRK.

Den svenska långloppss­tjärnan Britta Johansson Norgren fick också uppsöka sjukhus efter att ha förfrusit tårna. Hon lade ut en bild på Instagram på sina fötter med stora förfrysnin­gsblåsor på fem tår. Hon skriver:

"Inte alltid det räcker med att ha varma kläder och tåvärmare i skorna. Kyla är något vi ska ha stor respekt för. Och att vi tål kylan olika bra."

”Alla kanske inte var förberedda”

Ski Classic-chefen David Nilsson säger dock till NRK att juryn gjorde rätt som inte inställde starten. Starten gick klockan 8.30 på lördag morgon. Enligt Ski Classics regler kan juryn flytta starten eller göra ändringar i loppet om det är mer än minus 25 köldgrader under större delen av loppet. Men enligt Nilsson var temperatur­en före start 22, 17 och 13 minusgrade­r på de olika ställen där man mätte.

– Utifrån det perspektiv­et är reglerna klara och jag anser att juryn tog ett riktigt beslut. Och så är det viktigt att skidåkarna anpassar kläderna till förhålland­ena. De lag som var bra förberedda klarade sig också bra, säger han.

– Det är länge sen vi haft det så kallt, så jag tror att alla kanske inte var helt förberedda.

Enligt NRK sjönk temperatur­en dock ställvis till 25–28 köldgrader under loppet. Ari Luusua var tia i herrarnas lopp. Han klagade också över kylan.

– Det var 22–26 köldgrader under starten och också i mål 17 köldgrader. Ovanpå det den höga höjden så var det nog tufft, fast det inte gick så fort i dag, säger Luusua till Kestävyysu­rheilu.fi.

Svenskorna Jenny Larsson och Lina Korsgren tog en svensk dubbelsege­r i damernas lopp. I herrarnas lopp blev det också svensk seger genom Oskar Kardin. Tvåan Andreas Nygaard, Norge, lade ut en bild på Instagram där han ligger på sjukhus med förfrusna fingrar.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? ■
Ari Luusua var tia i långloppsp­remiären i Schweiz. Arkivbild.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ■ Ari Luusua var tia i långloppsp­remiären i Schweiz. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland