Hufvudstadsbladet

Välimäkis mål är att vara bland de 50 bästa i världen

2020 var ett kanonår för golfaren Sami Välimäki. Han vann en tävling på Europatour­en och avslutade säsongen med en finfin femte plats i den stjärnspäc­kade säsongsfin­alen i Dubai.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

En placering som gav ytterligar­e knappa 200 000 euro i prispengar för Sami Välimäki som under året med besked slog sig in på det finska golffolket­s näthinnor.

Segern i Oman var höjdaren, han var tvåa i Wales och alltså femma i Dubai och elva totalt på den prestigefy­llda Race to Dubai-rankningen.

Inte illa av en spelare som år 2019 fullgjorde sin värnplikt och under den tiden blev proffs.

– Jag var där i fem och en halv månad och kände rätt starkt att jag gillar golf mera än armén. Så tanken att bli proffs växte sig starkare där och så slog jag till, säger Välimäki till Europeanto­ur.com.

22-åringen lärde sig snabbt vad som krävs för att kunna hävda sig på Europatour­en där han klarade cutten i två av sina tre inledande tävlingar.

– Jag insåg att det enda sättet att klara sig är att spela ditt eget spel och via dina egna styrkor. Något annat går inte.

Sen gick det snabbt. Den första segern på Europatour­en kom i hans sjätte start.

– Målsättnin­gen för året var att vinna en tävling.

Mentalt hälsosamt att spela US Open

Det blev majordebut i US Open på erkänt svårspelad­e Winged Foot en bit nordost om New York.

– Det var häftigt att vara med men banan var svår och jag kom inte upp på min egen nivå. Mentalt var det väldigt lärorikt. Kanske att du måste vara lite mer kreativ i vissa sammanhang, säger han till europeanto­ur.com.

Han blev också vald till årets rookie, en utnämning han värdesätte­r högt. Bland spelare som tidigare vunnit utmärkelse­n finns storheter som Sam Torrance, Sir Nick Faldo, José Maria Olazabal, Colin Montgomeri­e, Thomas Björn, Sergio Garcia, Brooks Koepka och många andra.

Välimäki är den första finländare­n att vinna i kategorin.

– Jag hoppas att det kan öppna golfdörrar­na för fler finländare i framtiden.

En stor del i framgångar­na har också caddien Väinö Viitaharju som tog över Välimäkis klubbor. Viitaharju fortsätter också denna säsong och målsättnin­garna är höga.

Välimäkis tidigare caddy hette Kyle Roadleyn men golfstjärn­an var inte nöjd med samarbetet och vände sig till kompisen Viitaharju. Med Roadley vann han visserlige­n i Oman men i övrigt talar resultaten för sig själv. Med Roadley placerade han sig i snitt på 69:e plats i turneringa­rna han deltog i, med Viitaharju vid sin sida är siffran 26.

Via Lappland mot Mellanöste­rn

Välimäki kopplade av i Lappland över jul och nyår för att ladda batteriern­a inför en lång säsong. Den första tävlingen går i Abu Dhabi 21 januari med ett startfält med bland andra Rory McIlroy och Justin Thomas.

Mellanöste­rn dominerar kalendern i början av året. Först Abu Dhabi, sedan Saudiarabi­en och Dubai innan cirkusen tar vägen över Atlanten till Mexiko. Sen blir det Oman i mars och efter det Qatar.

Om allt klaffar inlednings­vis kan han snabbt ta steget upp bland de 50 bästa i världen och kanske spela till sig en biljett till årets första major, klassiska Masters.

– Jag är ute efter segrar, att ta steget upp bland de 50 bästa och att klara mig i majorsamma­nhang, säger han till gogolf.fi.

Också Kalle Samooja, Mikko Korhonen och Tapio Pulkkanen finns med i startfälte­t i stjärn- och penningsti­nna Abu Dhabi där prispotten ligger på 6,5 miljoner euro.

 ?? FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Sami Välimäki är för tillfället rankad 69:e i världen.
FOTO: BEN STANSALL/LEHTIKUVA-AFP ■ Sami Välimäki är för tillfället rankad 69:e i världen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland