Hufvudstadsbladet

Tim Sparv leder digital bokklubb

Fotbollska­ptenen Tim Sparv leder en digital bokklubb. – Det här anbudet har jag väntat länge på, säger Sparv.

- Hur mycket hinner du läsa? ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@hbl.fi

Knappt hade Tim Sparv blivit pappa innan det var dags för nästa utmaning utanför fotbollspl­anen. I samarbete med Förlaget M grundas nu Tim Sparvs Bokklubb.

– Jag har länge velat ha en plattform där de intressera­de kan diskutera sina upplevelse­r av olika böcker och vad de gett dem, säger Sparv per telefon från hemmet i Larissa. Sparv spelar för det grekiska laget Athlitiki Enosi Larissa och är kapten för det finländska herrlaget i fotboll.

För en vecka sedan föddes Jitka Novackovas och Tim Sparvs förstfödda, en dotter.

– Min vardag har förändrats. Jag brukar läsa hemma och det blir intressant att se om jag hittar tid för det med en nyfödd i huset. Men tack vare alla bortamatch­er hinner jag också läsa mycket på hotell och i bussen.

På tal om lilla dottern säger Tim Sparv att han tänker se till att läsning med henne blir en rutin.

– Det ska bli kul. Jag har bett mamma skicka barnböcker på svenska från Finland.

Kjell Westös roman Tritonus blir den första boken i Tim Sparvs Bokklubb. Tim Sparv säger att han slukade romanen och tycker att den är jättebra. Romanen skildrar vänskapen mellan två män i övre medelålder­n.

– Jag kunde relatera till åldrandet som är ett av bokens teman. Också idrottsvär­lden är en bransch som ständigt kräver nya unga krafter. Själv är jag 33 år gammal och börjar se fram mot karriär nummer två. Jag vill fortsätta inom fotbollen på något sätt.

Kjell Westö säger han är hedrad över att Sparv valt Tritonus som första bokklubbsb­ok.

”Jag ser en stor likhet mellan det som krävs av idrottarna och det som krävs av till exempel musiker och författare. Det handlar om de berömda 10 000 timmarna, om hängivenhe­t och om att klara den psykiska pressen i att emellanåt förvandlas till en vara på en marknad”, säger Westö i ett pressmedde­lande.

Ishockeyst­järnan Kevin Lankinens bokklubb fick mycket uppmärksam­het när den grundades för snart två år sedan. Tim Sparv säger att den kanske fanns i bakhuvudet när han tackade ja men att det finns också andra inspiratör­er.

– Fotbollssp­elaren Marcus Rashford, som spelar i Manchester United, har också en bokklubb.

Tim Sparvs Bokklubb är ett samarbete mellan Tim Sparv och Förlaget M. De böcker som ingår i bokklubben utkommer alla på Förlaget M. Bokklubben finns på Facebook och man blir medlem genom att gå in och gilla sidan. Tim Sparv profilerad­e sig genom att uppmuntra till läsning också i de finlandssv­enska Läsambassa­dörernas kortfilm Man läser.

 ??  ?? ■
Fotbollsst­järnan Tim Sparv vill uppmuntra till läsning och till diskussion­er om böcker.
■ Fotbollsst­järnan Tim Sparv vill uppmuntra till läsning och till diskussion­er om böcker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland