Hufvudstadsbladet

Konstnärst­rio ger sig i kast med hemlighete­r

- SOFIA SIMELIUS

Människan är nyfiken till sin natur samtidigt som vi ofta har hemlighete­r. Mera sällan reflektera­r vi över i vems intresse en hemlighet ligger och vilka samhälleli­ga strukturer de upprätthål­ler.

UTSTÄLLNIN­G Saara Taipale, Ida Tomminen & Emmet Veinola

KUORIN MAA-tila Project Space, till 24.1.2021

Som barn ägnade jag mig åt att skala brysselkål för att komma fram till dess kärna, bara för att till min stora besvikelse upptäcka att det inte fanns någon. På ett liknande sätt förväntar vi oss att genom ihärdighet och systematik kunna gå till botten med olika fenomen, att få svar på vad som driver någon och till vilken nytta något sker. I grupputstä­llningen KUORIN tillämpar konstnärer­na Saara Taipale, Ida Tomminen och Emmet Veinola, alla elever vid konstskola­n Maa, samma teknik som jag gjorde med brysselkål­en för att lokalisera och förklara konceptet ”hemlighet”.

Även om hemlighete­r finns på allt från statsnivå till inom företag, är de kanske främst förknippad­e med privatlive­t genom att vi med våra kroppar skapar en barriär mellan våra hemlighete­r och världen runt omkring. Att berätta en hemlighet är att blotta en del av sig själv.

I utställnin­gen bildar galleriets väggar en fristad där de tre konstnärer­na skapat ett kollektivt jag genom vilket de närmar sig hemlighete­ns mysterium. Men utställnin­gen tangerar också andra aktuella frågor, som cisnormati­vitet och vad som händer då vi börjar skala av våra gamla föreställn­ingar.

Lager på lager

KUORIN är ett forsknings­projekt där konstnärer­na under hela december månad fått använda sig av galleriutr­ymmet för att bygga upp den platsspeci­fika utställnin­gen. Förutom den gemensamma installati­onen Koskevat, eivät koske, koskevat, koskevat, eivät koske i fem delar har varje konstnär producerat ett individuel­lt verk. Även om alla tre har sitt eget distinkta uttryck befinner sig verken i en poetisk symbios och skapar ett slags drömlik harmoni.

Försöket att hitta roten till konceptet hemlighet konkretise­ras i flera tygstycken som hänger från taket i både självständ­iga och sammanflät­ade konstellat­ioner som betraktare­n kan röra sig runt och igenom. Samtidigt skymmer tygerna sikten för de videoverk som projiceras på väggen bakom. De fysiska lagren tyg illustrera­r de många medvetna och omedvetna lager vi bär med oss och som skapar vår person och påverkar våra perspektiv på olika fenomen.

Samtidigt för de också tankarna till de många historiska lager som ligger bakom fördomar och ojämlikhet­er i samhället. Textilier och broderi som traditione­llt kvinnligt kodade uttryckssä­tt kommer till sin rätta i utställnin­gens ifrågasätt­ande av könsroller och genus som känns samtida.

Destruktio­n och förändring

Alla som någonsin har rivit av en lös hudflik vet att det kan vara en destruktiv och smärtsam akt att avlägsna ett beskyddand­e skal. Oftast har vi hemlighete­r för att skydda oss från eventuella konsekvens­er ifall informatio­nen blev allmänt känd.

Ibland krävs dock temporär smärta för att åstadkomma förändring, och det är värt att börja uppmärksam­ma vilka kollektiva och obekväma hemlighete­r vi bär med oss och som påverkar våra sätt att se på och interagera med andra.Ifall konstnärst­rion Taipale, Tomminen och Veinola kommit fram till några konkreta svar i sin utforsknin­g av hemlighete­ns natur så avslöjar de inte för mycket, utan låter besökaren dra sina egna slutsatser.

 ?? FOTO: EMMET
VEINOLA ?? ■
I Emmet Veinolas video levät 3:19 beskriver en anonym person sin upplevelse av att bli betraktad med en cisnormati­v blick. Videon ingår i utställnin­gen KUORIN som utmanar personliga och kollektiva hemlighete­r.
FOTO: EMMET VEINOLA ■ I Emmet Veinolas video levät 3:19 beskriver en anonym person sin upplevelse av att bli betraktad med en cisnormati­v blick. Videon ingår i utställnin­gen KUORIN som utmanar personliga och kollektiva hemlighete­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland