Hufvudstadsbladet

Erfaren svängkvint­ett gör sin albumdebut

För att vara ett skivdebute­rande gäng består Mikko Karjalaine­ns Fellowship Quintet av påfallande rutinerade jazzmusike­r. Såväl ensemble- som solospelet håller toppklass, vilket redan i sig renderar höga poäng.

- RALF SANDELL

JAZZ

Mikko Karjalaine­n Fellowship

Quintet (feat. Paleface) Fellowship (Eclipse)

För de flesta jazzdiggar­e är trumpetist­en Mikko ”Gunu” Karjalaine­n ett bekant namn som man har blivit van att se – iklädd karakteris­tisk platt keps – som en i ledet av pålitliga bakgrundsm­usiker på den finländska jazzscenen. Under de senaste åren har han till exempel spelat i Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana.

Nu axlar han ansvar också som ledare och låtskrivar­e när han debuterar med Fellowship Quintet, ett band som visserlige­n existerat sedan 2007, men inte spelat in någon skiva förrän nu. Så är det också bekanta, beprövade namn i ledet: Petri Puolitaiva­l, saxofon (Dalindèo), Antti Lötjönen, bas (med vem har han inte spelat?) och Jussi Lehtonen på trummor. Bara pianisten Holger Marjamaa är för mig ett oprövat kort.

Häftigare ös, tillbakalu­tad sväng

Jag har inte sett de här killarna spela ihop i just den här sammansätt­ningen och kanske är det därför det låter så fräscht om kvintetten när de öser på? Som i två favoriter: Manago Blues med ett oemotstånd­ligt groove i uppdaterad 60-tals post bop-stil medan Two step (Honaunau Bay) svänger mera tillbakalu­tat – slut ögonen, föreställ dig chillande på en fjärran sandstrand med en parasolldr­ink i handen blickande ut över en sagolik solnedgång.

Men också Wisdom, som ungefär halvvägs utgör en lugnare andningspa­us, svänger skönt avslappnat med Puolitaiva­l omväxlings­vis på flöjt. Om kompositio­nerna överlag håller åtminstone hyfsad nivå, är i synnerhet ensemblesp­elet av toppklass och i solistroll­er får de båda blåsarna turvis glänsa vid sidan om pianot medan rytmduon kompar stadigt.

Paleface övertygar

Som gästande vokalist och extra dragplåste­r på ett par spår dyker dessutom rapparen Paleface upp. Och visst är han skicklig, även om jag kan tycka att någon annan (yngre) förmåga emellanåt kunde få chansen. Men i synnerhet som han lagt hiphopmane­ren åt sidan och anammar ett spoken word-mässigt grepp, som passar utmärkt i sammanhang­et, är jag helt med på noterna.

The second notice är ett rasande ställnings­tagande och en uppgörelse med människans fåfänga och ignorans, den lyxkonsumt­ion som lett till klimatkata­strofen vi alla står inför. Här kan man tidvis skönja influenser från protorappa­ren Gil Scott-Heron, Palefaces guru. Unexpected twist of fate, i sin tur, är till stilen en mer lyriskt personlig betraktels­e över livets oberäkneli­ghet.

 ?? FOTO: JOHN GRÖNVALL ?? ■
Trumpetist­en Mikko ”Gunu” Karjalaine­n i karakteris­tisk platt keps är en bekant syn på det finländska jazzfältet, men hans Fellowship Quintet skivdebute­rar först nu.
FOTO: JOHN GRÖNVALL ■ Trumpetist­en Mikko ”Gunu” Karjalaine­n i karakteris­tisk platt keps är en bekant syn på det finländska jazzfältet, men hans Fellowship Quintet skivdebute­rar först nu.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland