Hufvudstadsbladet

Inget landskap för älvor eller prinsessor

Musiken på österbottn­iska duon Kaains debutalbum är mörk och melankolis­k, och spänningen under ytan nästan fysiskt förnimbar.

- HENRIK JANSSON

INDIEPOP

Kaain

Black Waves Arising (Ella Ruth)

Att den österbottn­iska rotmyllan ger en mustig grund för musikskapa­nde inom olika genrer har vi under de senaste åren ofta påmints om. Och nu är också de Oravaisbör­diga systrarna Annika och Julia Åmans duo Kaain på gång med albumet Black Waves Arising.

Fast när jag lyssnar är Österbotte­n inte precis den första platsen jag relaterar till. Producente­n är svensk (Ruben Engzell), texterna engelska, och själva musiken dovt melankolis­k – det är som om en smått hotfull stämning och mörktonad skönhet tävlade om utrymmet. Och spänningen som ligger under ytan är nästan fysiskt förnimbar.

I några av låtarna stiger dessutom den svenska gitarreleg­anten Pelle Ossler (välbekant från Thåströms och också Lundells skivor) in som gäst, och driver i känd stil upp den undertryck­ta dramatiken ytterligar­e några grader.

Redan öppningen Black Waves slår an tonen. Man förstår genast att det här inte är ett landskap för älvor eller prinsessor utan snarare en värld där häxorna återkommit för att hämnas sina brinnande förfäder.

Tungt och stämningsm­ättat

Systrarna har själv kategorise­rat skivan som ”dark indie”, men i ljudmattan kan man också urskilja en del ljusare folkmusika­liska klanger. Samtidigt är distansen till den singer-songwriter­genre som många unga kvinnliga artister så lätt sammankopp­las med medvetet markerad.

Musiken är tung och skör på samma gång, skrovlig och stämningsm­ättad. Det är stora ljudlandsk­ap, kraftfulla trummor och som en fin kontrastef­fekt Annikas och Julias vackra, melodiska stämsång.

Så Kaain har tagit ett stort kliv framåt, och när det igen blir läge att spela inför publik kunde det – för att också på scenen få in den rätta tyngden – säkert vara smart att bredda duokoncept­et en aning.

 ?? FOTO: AJA LUND ?? ■
En smått hotfull stämning och mörktonad skönhet tävlar om utrymmet på Kaains debutskiva.
FOTO: AJA LUND ■ En smått hotfull stämning och mörktonad skönhet tävlar om utrymmet på Kaains debutskiva.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland