Hufvudstadsbladet

Äldre jazzklassi­ker smakar som en påse blandat godis

Stilarna på skivan med blandade inspelning­ar från den äldre jazzens värld är fler än man kunde ana. Allt genomförs med talang och det mesta med smak.

- JAN-ERIK HOLMBERG kultur@hbl.fi

Suomen Perinnejaz­z ry är en förening som vill främja äldre jazzmusik, såkallad klassisk jazz. I det här fallet avser man ungefär perioden från Louis Armstrong till Charlie Parker.

Föreningen­s tre konserter på Savoyteate­rn 2017–19 spelades in och valda bitar finns nu på en dubbel-cd. Det är fördelakti­gt, inte minst med tanke på att man knappast kan räkna med ett nära föreståend­e slut på pandemin eller nya konserter inom den närmaste framtiden.

Fjorton musiker medverkar i olika sammansätt­ningar. Generation­erna möts; äldst är Pentti Lasanen (f. 1936) och yngst Jukka Eskola (f. 1978). Centrala musiker som medverkar skivorna igenom är basisten Wade Mikkola, pianisten Seppo Hovi och Antti Sarpila som spelar klarinett och sopransaxo­fon. Det är rimligtvis dessa tre som huvudsakli­gen valt programmen för konsertern­a.

Från inhemsk musikhisto­ria till Abba

Hösten 2017 var temat 100 år av finländsk jazz, en grundlig dos av vårt lands musikhisto­ria, utan att glömma varken Sibelius eller jazzpionjä­ren Yrjö Gunoropoul­os. Varken Sibelius Souvenir eller Säkkijärve­n polkka finns dock med på skivorna.

Året därpå var det fråga om musik som brukade höras i radioönske­konserten Lauantain toivotut, 70-talet represente­rat i form av ett Abbapotpur­ri. Hösten 2019 valdes musiken av föreningen­s medlemmar. De valde mest traditione­ll jazz, exempelvis stycken som Benny Goodmans eller Glenn Millers orkestrar spelat.

På skivorna har man valt att blanda låtar från de olika konsertern­a.

Ett naturligar­e grepp skulle ha varit att presentera konsertern­a som skilda helheter. Då skulle man inte behöva hoppa över låtar så ofta. Urvalet på 39 låtar är nämligen mycket varierat, och är man allergisk till exempel för slitna klassiska stycken i jazzversio­n så är man det.

Stilarna på skivan är fler än man kunde ana. Allt genomförs med talang och det mesta med smak. Förutom swing och New Orleansryt­mer hörs bland annat bossanova, Lou Prima-stil (tänk Just a Gigolo) och cool jazz. Solistiska pärlor är Lasse Mårtensons Laiskotell­en med gitarriste­n Petri Krzywacki i huvudrolle­n, Toiset meistä med Eskola på trumpet och Hovi vid tangentern­a. Skivorna smakar som en påse blandat godis.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■ Äldre jazzmusik, från Louis Armstrong till Charlie Parker, står i fokus för Suomen Perinnejaz­z ry:s verksamhet – nu finns 39 blandade spår på skiva.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Äldre jazzmusik, från Louis Armstrong till Charlie Parker, står i fokus för Suomen Perinnejaz­z ry:s verksamhet – nu finns 39 blandade spår på skiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland