Hufvudstadsbladet

Mogna röster lyfter fram nordiska damkörspär­lor

Det finns plats för flera olika sorters damkörer på fältet och Kaari Ensemble satsar på ett lite rundare klangideal än de flesta. Debutskiva­n är en ambitiös portion nordisk musik.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

KÖRMUSIK

Kaari Ensemble: Lasimaalau­s (egen utgivning, 2020)

Ända sedan damkören Kaari Ensemble grundades 2008 har satsningen haft ett tydligt fokus: ett mer kammarkörs­artat grepp och strävan efter en rik, färgstark klang. Ofta har damkörer sjungit med ett rätt sprött ideal, och samma repertoar sjungs ofta av ungdomskör­er med slank, ja ungdomlig, klang. Det finns definitivt plats för flera olika sorters damkörer (och körideal överlag) på fältet så satsningen är välkommen.

På debutskiva­n Lasimaalau­s tolkar Kaari Ensemble nordiska nutida verk, en ambitiös och välklingan­de helhet. Ett och annat lite äldre verk ryms också med, varav jag gläder mig extra mycket åt att Bengt Johanssons utmärkt välklingan­de körmusik lyfts fram. Det förtjänar den verkligen och den passar många slags körer.

Fina beställnin­gsverk

Två av verken är körens egna, rätt fylliga beställnin­gsverk: Mikko Sidoroffs Rukoushuok­auksia Neitsyt Marialle (2011) och Juhani Komulainen­s Niin paljon ohi (2018), bägge i tre satser. Komulainen­s körgrepp klingar som alltid fräscht och naturligt, men speciellt fastnar jag för Sidoroffs verk, som är en riktig pärla – musik som flödar och andas fritt, som är lätt och behaglig att lyssna till men aldrig simpel.

Under säker ledning av Saara Aittakumpu står Kaari Ensembles damer för ett modigt och vitalt musicerand­e. Ingen darrning på manschette­n då man kastar sig ut i även svåra partitur och som bäst är den runda klangen riktigt njutbar. Ibland låter det en aning ansträngt speciellt då sopranen lämnas ensam utan den bastant stödande alten. Unisonot i Karin Rehnqvists häftiga Var inte rädd för mörkret, som kanske snart kan börja kallas damkörskla­ssiker, har skön skärpa. Är det något jag ännu saknar är det den riktigt hårresande himmelska renheten i verk som Johanssons Pater noster och Frank Havrøys Salve Regina. Dessa verk har en lite mer avskalad textur som är avslöjande och därmed renhetsmäs­sigt extra krävande.

 ?? FOTO: MELIS HAKKARAINE­N ?? ■ Under Saara Aittakumpu­s ledning musicerar Kaari Ensembles damer modigt, utan att darra på manschette­n.
FOTO: MELIS HAKKARAINE­N ■ Under Saara Aittakumpu­s ledning musicerar Kaari Ensembles damer modigt, utan att darra på manschette­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland