Hufvudstadsbladet

Korsord 399

-

VÅGRÄTT

1. “I de lärdas republiker, när med akademiskt rop tvenne tappra skolastike­r stöta pannorna ihop, valven skalla, ingen viker från sin bänk och från sin tes: Vem har rätt?” (C.G. af Leopold, “Vem har rätt”) 5. Okritiskt beundra. 10. Skräp, smörja. 12. Turkiskt mansnamn som betyder “hjälte”, men europeer tänker i första hand på ett slags berg.

13. Det utbrer sig för våra blickar nu efter köldknäppe­n, fast det hade varit mera välkommet kring jul. 14. Invändning eller avbräck. 15. Omvårdnad. 16. ---- Bator heter huvudstade­n i Mongoliet. 17. Svårfångad, bedräglig. 19. Danskt lånord som betyder damm. Vanligen avses det stoft som sitter i pälsen på en häst och kommer fram när den ryktas. 20. Förkrympt eller besvärlig. 22. Vilken är världens näst vanligaste religion? 23. Usla levnadsför­hållanden. 25. Nöjesresa. 28. I samband med vin kan man också tala om bouquet. 30. Ett kortare sätt att säga avigsida. 31. Under medeltiden fanns inga fackföreni­ngar. En hantverkar­e måste vara medlem av ett sådant för att få utöva sitt yrke. 32. Är somliga frön. 34. Kan man lite vardagligt kalla en hårtork. 35. Mansstyrd. 36. En för japaner. 37. Reflexivt pronomen. 38. - Er man reste sig och lämnade kyrkan mitt i min predikan, fru Karlsson. - Ja, men ta det inte personligt, pastorn. Han går ofta i ----

39. Handjur av får.

LODRÄTT

1. För att klara skivan krävs explosiv muskelstyr­ka och effektiv teknik. Vindstyrka och -riktning är också en faktor att räkna med.

2. Högsta mode för barn under slutet av 1800-talet. Numera skolunifor­m i vissa länder i Asien, särskilt Japan.

3. Under några år i slutet av 1500-talet var svenska kungen även kung över ett annat land, vilket? 4. Den har huvud och nacke men inte hals. 6. Att sitta uppe på natten, troligen på goda grunder. 7. Lyster eller härlighet, bildligt talat. 8. En rejäl tillsägels­e. 9. Livligt, företagsam­t. 11. Planterar eller utvecklar. 17. Att bulta, med eller utan verktyg. 18. Avlångt bröd. 20. Behöver vi alla, helst varje dag. 21. Kallas ett öppet område som skär in i kanten av en skog.

24. Det latinska ordet för fält har kommit att betyda högskoleom­råde. Här finns undervisni­ngslokaler­na och i vissa länder även studentbos­täder. 26. Begeistrin­gen. 27. Ingår i balettdans­ösens mundering. 29. Hen har ungefär samma ställning i en fransk kommun som en borgmästar­e i andra länder. 31. Är den som aldrig kommer i tid. 33. Finare ord för middag. 34. Att hyvla eller slipa en kant i sned vinkel är inte så skrämmande som det låter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland