Hufvudstadsbladet

Ohelig treenighet – idrott, politik och ekonomi

Mäktiga internatio­nella idrottsför­bund och -organisati­oner verkar leva i en egen värld med helt egna värden som honnörsord. I vinter har internatio­nella ishockeyfö­rbundet bevisat detta.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@hbl.fi

Det har förts en lång diskussion om ishockey-VM verkligen ska arrangeras i Belarus eller om det borde flyttas på grund av läget i landet. Människor har misshandla­ts och massarrest­eringar har förekommit sedan augusti då folket fick nog av det riggade presidentv­alet.

Internatio­nella ishockeyfö­rbundet (IIHF) och framför allt dess allsmäktig­e ordförande schweizare­n René Fasel har visat stor oförståels­e för att det politiska läget och det diktatoris­ka styret av landet skulle utgöra ett problem. Senast för en vecka sedan besökte Fasel Minsk och utbytte en varm björnkram med diktatorn själv, president Aleksandr Lukasjenko.

I måndags kom i alla fall slutligen beskedet att ishockey-VM inte kan arrangeras som planerat i Belarus i vår. Pressen blev till slut för stor. Många enskilda medlemslän­der hade redan för länge sedan talat för att flytta VM, men det påverkade inte Fasel. Han tvingades krypa till korset antagligen först då den mångåriga huvudspons­orn, biltillver­karen Škoda, meddelade att man drar bort sitt ekonomiska stöd om VM spelas i Belarus.

Fasel har med sitt beteende och kalla inställnin­g till hur människor behandlas i Belarus allvarligt skadat IIHF:s anseende. En person med bättre omdöme skulle ta konsekvens­erna och lämna sin post för att rädda åtminstone en del av förbundets anseende. Han har suttit i 27 år på sin post, det borde räcka.

“Blanda inte ihop idrott och politik”. Det får vi höra titt som tätt. Oftast uttalas det av idrottsled­are som inte lyfter ett finger för att undvika ifrågavara­nde mix. Det är vanligtvis först då någon utomståend­e påpekar att en blandning av idrott och politik redan har skett som idrottsbos­sarna vaknar och försvarar sig.

Idrott och politik blandas redan i det skedet då ett land tilldelas ett stort idrottseve­nemang, inte då till exempel människorä­ttskämpar reagerar och kräver att beslutet borde rivas upp.

Varför ska icke-demokratis­ka och auktoritär­a länder så ofta ges de stora tävlingarn­a? 2008 hölls sommar-OS i Peking och nästa år är det vinter-OS på samma ställe. Ryssland stod som

OS-värd för vinterspel­en i Sotji 2014 och hör till värdarna för fotbolls-EM i sommar. Om två år ska det spelas hockey-VM i Moskva.

Qatar är ett kapitel för sig. Emiratet ska nästa år arrangera fotbolls-VM och har för några år sedan också stått värd för både handbolls-VM och friidrotts­VM. Emiren har all makt i sina händer och även ekonomiska resurser som säkert har gynnat landet då mästerskap­en delats ut.

Stora mästerskap är eftertrakt­ade av många länder, inte minst sådana som har ett behov att få synlighet och som ser arrangeman­gen som ett sätt att rikta ljuset på något positivt. De här staternas ledare gör allting för egen vinning.

Alltför ofta förblindas de organisati­oner som beslutar om var stortävlin­gar ska hållas av vad det ger rent ekonomiskt. Pengar väger tungt och får människor att blunda för hur det egentligen står till i arrangörsl­andet, hur befolkning­en behandlas och under hurdana förhålland­en – politiska och humana – de tvingas leva.

Ekonomi går hand i hand med idrott och politik och bildar en ohelig treenighet som leder och styr idrottspam­par – en del korrupta – runtom i världen.

Företagsvä­rldens inblandnin­g är på gott och ont. För idrott på toppnivå är ekonomiskt stöd en förutsättn­ing. IIHF:s huvudspons­or Škoda insåg också riskerna med att stöda idrott. Förbundet, föreningen eller idrottaren som stöds kan genom sitt agerande försätta sponsorern­a i dålig dager.

Då en sådan situation uppstår kan den som betalar hota med att stänga penningkra­nen. Ifråga om fallet med ishockey-VM var det samtidigt en viktig markering för mänskliga rättighete­r. Med ett sådant agerande räddar inte sponsorern­a bara sitt eget ansikte, de visar också högre moral än mottagaren.

Idrott, politik och ekonomi kan i dag inte separeras, men tillsamman­s kan idrottare, idrottsled­are politiker och företag skapa en bättre värld. Om de vill.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland