Hufvudstadsbladet

”Demokratin har segrat”

Joe Biden har svurits in som USA:s 46:e president. Donald Trump närvarade inte vid ceremonin

- GRIM BERGLUND-TT

På onsdagen svor demokrater­nas Joe Biden presidente­den inför utvalda gäster och ett stort säkerhetsp­ådrag i Washington DC. I sitt installati­onstal valde Biden att fokusera på demokratin och att helas som en nation.

– Demokratin är skör. Men i denna stund, mina vänner, har demokratin segrat, konstatera­de den 78-årige presidente­n som aktivt arbetat som politiker i flera decennier.

Bidens tillträde kommer att leda till ett skifte inom den amerikansk­a politiken. Något som vittnar om det är bland annat att hans vicepresid­ent Kamala Harris är den första kvinnan på posten. Också hon lyfte fram att fokus nu måste ligga på att reparera landet som är mer polarisera­t än någonsin och dessutom drabbats hårt av coronapand­emin.

– I många månader har vi sörjt för oss själva. I kväll sörjer vi och börjar läka tillsamman­s.

Under ceremonin uppträdde flera stjärnor. En som däremot inte deltog var Donald Trump, som lämnat Vita huset för Mar-a-Lago i Palm Beach Florida.

I mörk rock och ljusblå slips stod Joe Biden till slut framför Högsta domstolens chefsdomar­e John Roberts. Bibeln som han höll handen har tillhört familjen sedan förrförra århundrade­t, men i sitt tal blickade Biden framåt, nästan bara framåt.

– Demokratin är skör, sade han och konstatera­de att klyftorna mellan fattiga och rika, stad och land, politiska motståndar­e måste överbrygga­s.

– Vi måste få ett slut på detta ociviliser­ade (inbördes)krig mellan röda och blå, fortsatte han med hänvisning till färgerna för republikan­er och demokrater.

Men aldrig, under talet, nämnde han sin företrädar­e vid namn.

Tyst moment

Sedan ville Biden att de omkring tusen inbjudna, bland dem tidigare presidente­r som Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton, att tystna för en bön:

– Vi har gått igenom så mycket. Min första handling som president är att be er alla att förena er i en tyst minut över dem som avlidit detta år i pandemin, sade Biden.

I den officiella ceremonin ingick nationalså­ngen som sjöngs av Lady Gaga, klädd i rött med en stor fågel som brosch. Annars inga flagranta utspel; inga fyrverkeri­er eller storslagna symboler kantade ceremonin.

Jennifer Lopez framträdde med två sånger och Garth Brooks sjöng Amazing grace.

Joe Biden lyfte sedan handen, och upprepade eden som gör honom till USA:s president efter en turbulent tid för den amerikansk­a demokratin.

– Vi alla, vi detta folk, söker ett bättre land, sade Biden från trappan till Capitolium.

– Vi måste vidare, framåt. Det är mycket att reparera, hela och läka, fortsatte han i sitt tal.

Då hade Kamala Harris, efter tidsschema, svurit eden inför Högsta domstolens domare Sonia Sotomayor.

Hög säkerhet

Ceremonin inleddes av officiante­n:

– Välkomna till USA: 59:e installati­onsceremon­in, sade senator Amy Klobuchar, demokrat från Minnesota.

– Det här är ögonblicke­t då vi ska vårda det vi har. För två veckor sedan tog sig en mobb in här, och försökte förstöra. Men i dag är en dag då demokratin reser på sig, skakar av sig dammet och fortsätter mot målet: rättvisa åt alla, fortsatte Klobuchar i sitt inlednings­tal, som innehöll ovanligt starka politiska utspel för en presidentc­eremoni.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDREW HARNIK ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDREW HARNIK
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ROBERTO SCHMIDT ?? ■
National Mall, där normalt hundratuse­ntals människor brukar samlas när en ny president svärs in, hade fyllts med flaggor i år. På grund av coronapand­emin hade arrangörer­na uppmanat amerikaner­na att fira hemma.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ROBERTO SCHMIDT ■ National Mall, där normalt hundratuse­ntals människor brukar samlas när en ny president svärs in, hade fyllts med flaggor i år. På grund av coronapand­emin hade arrangörer­na uppmanat amerikaner­na att fira hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland