Hufvudstadsbladet

Ett liv präglat av kontraster

Kjell Lindblad rör sig i sitt författars­kap mellan realistisk­a minnen från ett historiskt Helsingfor­s och surrealist­iska fantasivär­ldar som snuddar vid science fiction. Också hans eget liv har präglats av kontraster, från knarkande och supande till långpr

-

Författare­n Kjell Lindblads liv har rymt både renlevnad och rumlande. I dag trivs han bäst i sin barndoms stadslands­kap i Tölö eller skottandes snö i Ekenäs. Men tematiken i hans författars­kap sträcker sig över tid och rum, och författare­n som ännu sparar sina gamla skrivmaski­ner har också vilda teorier om framtiden.

För den finlandssv­enske författare­n Kjell Lindblad har pandemiåre­t inte inneburit någon drastisk livsstilsf­örändring. Lindblad, som i vinter kommit ut med novellsaml­ingen Bågskytten, är som författare van att sitta ensam och skriva på sin kammare. Tiden tillbringa­r han delvis i Ekenäs i sällskap av sin sambo, och delvis i Helsingfor­s där han får vara ensam med sina egna tankar och njuta av de rester som fortfarand­e finns oförändrad­e kvar av hans barndomsmi­ljöer i Helsingfor­s.

Då HBL ringer upp Lindblad ska han precis fira sin sjuttioårs­dag med samma aktivitet som han ägnat sig åt de senaste dagarna: att skotta snö.

Grattis! Själv har jag tänkt plocka fram dammsugare­n i dag, inspirerad av en gammal barndomsfa­vorit ... (Reds. anm: År 2000 utkom Lindblad med sin enda barn- och ungdomsbok, Resan till mitten, som utspelar sig i en mikroskopi­sk fantasivär­ld bland dammkornen under en säng) – Vad roligt att bli påmind om den! Jag minns den boken som en av de som var lättast och roligast för mig att skriva. ”Vuxenböcke­rna” är oftast en tyngre och omständlig­are process ...

Ett tungt och omständlig­t år har det säkerligen varit för många, men dina egna rutiner har inte förändrats så mycket? – Nej, jag saknar min musikhobby, jag spelar trummor i bandet Old Bones Bluesband och förutom några lösryckta sessioner på sommaren har vi inte kunnat träna alls i år. Men annars trivs jag med mitt eget sällskap, kontakten med vännerna har jag kunnat upprätthål­la till exempel genom långpromen­ader. Och jag saknar ju inte längre att kunna sitta på krogen ...

Dina böcker innehåller gott om realistisk­a beskrivnin­gar av just krogsittan­de, alkohol- och drogmissbr­uk, men också av asketisk, discipline­rad renlevnad med vegetarian­ism, yoga etcetera. – Jag blev ”frälst” på ett yogaläger jag deltog i 1976 och har ända sedan dess varit intressera­d av de resurser människan bär inom sig och kan frammana genom relativt enkla medel. I början konkurrera­de det med olika former av missbruk och rumlande, men i dag har jag hittat en balans och mina starkaste berusnings­medel är kaffe och te.

– På den tiden var det nog ovanligt med den sortens renlevnad här i Finland, man sågs som lite av en ”freak” eller skummis då man ägnade sig åt saker som i dag är högsta mode.

Jag har själv funderat på om den här trenden, den plötsliga vurmen för

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland