Hufvudstadsbladet

Det asiatiska köket bygger på kryddor:

Med ingefära, vitlök och chili kan du skapa asiatiska rätter av inhemska råvaror. Testa till exempel att använda trattkanta­reller i nudelsoppa­n.

- HEIDI FURU

vitlök, ingefära och chili är viktiga ingrediens­er, koriander är en smaksak. Gyoza är en slags degknyten som är tidskrävan­de att göra, men många andra asiatiska rätter är överraskan­de lätta att svänga ihop.

– Det är lättare än man tror att laga asiatiskt. Många tänker det är mycket kryddor, men man kan skala ner och utgå från det man har hemma. Man behöver inte alla såser eller kryddor som finns, säger Elin Enqvist.

Enqvist studerar på gastronomi­programmet vid Umeå universite­t. Under sin praktik på Marthaförb­undet tog hon fram asiatiska recept baserade på inhemska råvaror.

– Grundpelar­na i det asiatiska köket är kryddorna ingefära, vitlök och chili. Med dem kan du lätt ge en asiatisk touch åt inhemska råvaror. Koriander hör också till det asiatiska köket, men den kan man lämna bort om man inte gillar smaken.

Flera av rätterna kan anpassas enligt vad som råkar finnas hemma och vad man tycker om. Till exempel i bowlen kan man använda vilka grönsaker som helst.

– Det är bara att koka havreris och välja vad man vill ha ovanpå. Vi har använt broccoli, bönor och morot. Utnyttja gärna rester som finns i kylen, tipsar Enqvist.

Tempeh är en indonesisk produkt som traditione­llt görs av fermentera­de sojabönor. Den inhemska varianten är tillverkad av bondböna.

Gyoza är degknyten som liknar dumplings, och de passar bra att göra då man lagar mat tillsamman­s.

– Det är lite småpilligt att göra dem, men det är roligt att äta dem tillsamman­s och känna igen de knyten man själv lagat.

Nudelsoppa­n uppskattas garanterat av svampälska­re eftersom buljongen är kokt på svamp och soppan dessutom innehåller marinerade trattkanta­reller.

Variera mängden chili i alla rätter enligt hur mycket hetta du önskar. Mango lassi är en bra dryck att avrunda måltiden med då man äter kryddstark mat.

Nudelsoppa med tofu, trattkanta­reller och ägg 4 portioner Buljong:

200 g svamp 1 tsk chiliflake­s 2 vitlökskly­ftor 2 cm ingefära 2 msk soja 1 msk sesamolja 1 ½ l vatten

Marinerad svamp:

150 g svamp, gärna trattkanta­reller 5 msk soja ½ röd chili 1 vitlökskly­fta 1 cm ingefära 1 tsk socker färsk koriander

Nudelsoppa:

marinerad svamp buljong 4 portioner risnudlar 2 kokta ägg 300 g marinerad tofu kål, gärna kinakål eller vitkål 2 vårlökar färsk koriander sesamolja Börja med buljongen. Finriv ingefäran och vitlöken, hacka svampen i mindre bitar.

Hetta upp en kastrull med sesamolja och tillsätt ingefäran, vitlöken och chiliflake­s. Låt steka i nån minut utan att det bränns. Tillsätt svampen och låt steka lite till.

Häll på vatten och soja och låt koka under lock i minst en halvtimme men gärna upp mot två timmar. Sila buljongen och smaka av med salt.

Marinerad svamp: Skiva chili tunt, finriv ingefära och vitlök och blanda ihop med soja och socker. Skär svampen i mindre bitar och blanda med marinaden. Riv även ner koriander i marinaden.

Soppan: Koka äggen i 5 minuter och 30 sekunder och kyl ner direkt i iskallt vatten.

Strimla kålen och lägg i iskallt vatten för att få den riktigt krispig.

Skär tofu i bitar och stek i sesamolja tills den får fin yta. Skiva vårlöken tunt och hacka koriandern mindre.

Koka nudlarna enligt förpacknin­gen och lägg dem portionsvi­s i skålar.

Häll på den varma buljongen så det täcker nudlarna. Skala och dela äggen, lägg på resten av ingrediens­erna till nudelsoppa­n och droppa över sesamolja.

Asiatisk gurksallad 4 portioner

3 msk japansk soja 1 tsk chiliflake­s 2 tsk sesamolja 2 tsk vinäger 1 tsk socker 1 vårlök 1 gurka Skiva vårlöken tunt, blanda ihop marinaden. Skär gurkan i stavar och blanda med marinaden. Låt stå en kvart innan servering. Det passar också bra med koriander i salladen.

Bowl med havreris 4 portioner

4 portioner mathavre 250 g tempeh 1 broccolihu­vud 300 g frysta gröna bönor 1 morot halva receptet med gurksallad­en 3 vårlökar chilimajon­näs Koka mathavren enligt förpacknin­gen.

Skiva tempeh och stek i olja tills den har fin stekyta.

Stek broccoli och bönor tills de blivit mjukare men ännu håller kvar sin krispighet.

Skala moroten och använd också skalaren för att hyvla moroten till tunna band, låt stå i iskallt vatten för att få moroten ännu krispigare.

Skiva vårlöken tunt och gör enligt receptet en halv sats gurksallad. Ringla över chilimajon­näsen.

Här kan man antingen lägga fram allting i olika skålar på bordet och göra en liten buffé eller lägga upp färdiga portioner före servering.

Grundpelar­na i det asiatiska köket är kryddorna ingefära, vitlök och chili. Elin Enqvist gjorde sin praktik på Marthaförb­undet

Gyoza med griskött, svamp och grönsaker cirka 40 stycken Dippsås:

1,5 dl soja 1 msk sesamolja 2 krm chiliflake­s 1 vårlök koriander

Deg:

500 g vetemjöl special 2,75 dl kokande vatten

Fyllning:

400 g köttfärs av gris 100 g vitkål 3 vitlökskly­ftor 3 cm färsk ingefära 3 vårlökar 100 g svamp 1 röd chili ½ dl japansk soja 1 msk sesamolja 1 tsk peppar (vit eller svart) 1 tsk salt Finhacka vårlöken och koriandern till dippsåsen. Blanda ihop soja och olja och portionera upp dippsåsen i fyra små skålar.

Deg: Blanda mjölet med vatten och rör om med en träslev. När det svalnat så pass mycket att man kan knåda degen ska den knådas i 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin.

Täck degen med en fuktig kökshanddu­k i en kvart och knåda sedan igen tills det är en jämn och fin degklump. Täck degen igen och låt stå i minst 30 minuter innan den kavlas ut.

Fyllning: Finriv vitlök och ingefära, hacka vårlöken, svampen och chilin smått och riv vitkålen. Rör ihop allting med köttfärsen. Blanda ner soja, sesamolja, salt och peppar. Låt stå en kvart i kylen. Nu är det dags att laga gyoza. Dela degen i 40 bitar och täck bitarna med en fuktig kökshanddu­k. Ta en degbit och kavla ut den så rund och tunn som möjligt. Lägg en sked av fyllningen i mitten och fukta den övre halvan av degkanten med kallt vatten. Vik ihop den till en halvcirkel ,tryck till endast i mitten av kanten så degen fortfarand­e är öppen mot skarvarna. Börja från den just tilltryckt­a mitten och vik små veck med degen mot mitten av gyozan och jobba dig utåt tills degen tar slut. Lägg gyozan på ett bakplåtspa­pper för att undvika att den fastnar i bänken medan resten görs.

Hetta upp en stekpanna med sesamolja och stek högst tio gyoza åt gången. Stek dem i cirka 7 minuter tills de har fin stekyta och lägg därefter i 1,5 dl vatten och täck med lock. Ånga dem i 7 minuter till och ta därefter bort locket. Låt vattnet koka bort och när pannan är torr läggs 1 msk sesamolja till. Rör på gyozan så de inte fastnar i botten av stekpannan och låt steka tills de igen har en krispig botten.

Mango lassi 2 stora eller 4 små glas

250 g mango 5 dl yoghurt 2 msk honung Mixa ihop alla ingrediens­er med stavmixer. Späd eventuellt ut med lite mjölk eller vatten om det blir för tjock konsistens.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTHAFÖRB­UNDET/HEIDI FURU ?? Också av inhemska råvaror kan du skapa asiatiska rätter som värmer i vinterkyla­n – överst gyoza, sedan medsols mango lassi, bowl med havreris, nudelsoppa och gurksallad.
FOTO: MARTHAFÖRB­UNDET/HEIDI FURU Också av inhemska råvaror kan du skapa asiatiska rätter som värmer i vinterkyla­n – överst gyoza, sedan medsols mango lassi, bowl med havreris, nudelsoppa och gurksallad.
 ??  ?? Gurksallad­en är ett gott tillbehör till både gyoza och bowl.
Gurksallad­en är ett gott tillbehör till både gyoza och bowl.
 ??  ?? Buljongen i nudelsoppa­n är kokt på svamp, det blir gott till exempel med trattkanta­reller.
Buljongen i nudelsoppa­n är kokt på svamp, det blir gott till exempel med trattkanta­reller.
 ??  ?? Gyoza är japanska degknyten som påminner om dumplings, fyllda med griskött, svamp och grönsaker.
Gyoza är japanska degknyten som påminner om dumplings, fyllda med griskött, svamp och grönsaker.
 ??  ??
 ??  ?? Mango lassi är en indisk dryck med mango och yoghurt som svalkar skönt efter en kryddstark måltid.
Mango lassi är en indisk dryck med mango och yoghurt som svalkar skönt efter en kryddstark måltid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland