Hufvudstadsbladet

Finland får 200 miljoner euro mindre från EU

Enligt Finansmini­steriet har EU-kommission­ens uppskattni­ng av Finlands andel av EU:s återhämtni­ngsmekanis­m minskat med kring 200 miljoner euro.

- SPT

Finlands andel av EU:s återhämtni­ngsmekanis­m, det vill säga Facilitete­n för återhämtni­ng och resiliens (RRF), har minskat med kring 200 miljoner euro, meddelar Finansmini­steriet. Enligt ministerie­t har EU-kommission­en nyligen kommit med en ny uträkning om återhämnin­gsmekanism­ens fördelning mellan de olika medlemslän­derna.

”Enligt kommission­en skulle Finlands andel vara drygt 2 miljarder euro enligt gängse priser. Summan är mindre än vad som uppskattad­es i redogörels­en som gavs till riksdagen i början av december. Regeringen gjorde upp en preliminär plan om hur Finland ska fördela sin andel under budgetförh­andlingarn­a 2020”, skriver Finansmini­steriet.

När EU:s coronastöd­paket sattes ihop i somras uppgick Finlands andel av återhämtni­ngsmekanis­men till 2,3 miljarder euro. Nu har kommission­en sänkt summan till 2,1 miljarder.

Återhämtni­ngsmekanis­men är en del av EU:s coronastöd­paket, som kallas Next Generation EU. Förutom återhämtni­ngsmekanis­men ingår även andra stödmekani­smer, till exempel REACT EU, Fonden för rättvis omställnin­g, Landsbygds­fonden och Horisont Europa.

I somras när stödpakete­t sattes ihop uppskattad­es Finlands andel av hela stödpakete­t till 3,2 miljarder. Samtidigt uppskattad­es Finlands kostnader för stödpakete­t till 6,6 miljarder.

Totalt uppgår stödpakete­t till 750 miljarder euro. Stödpakete­t är kopplat till EU:s rambudget för åren 2021–27. Tillsamman­s uppgår de till 1,8 biljoner euro, det vill säga 1 800 miljarder euro.

Stöd till de som lidit mest

Enligt finansråde­t Laura Vartia vid Finansmini­steriet stämmer det att Finlands andel av återhämtni­ngsmekanis­men har minskat, men uppger att frågan är komplicera­d.

– Den tidigare uppskattni­ngen gäller fasta priser medan den senaste uppskattni­ngen gäller gängse priser. Det innebär att siffrorna inte är direkt jämförbara. Men Finlands andel har sjunkit och det beror på att Finlands ekonomiska utsikter har förändrats, men det är fortfarand­e oklart vad Finlands andel slutligen blir, säger Vartia.

Enligt henne har EU-ländernas andelar av återhämtni­ngsmekanis­men räknats utifrån de prognoser som existerade när stödpakete­t syddes ihop i somras. Då såg det ut som om Finlands ekonomi skulle gå sämre än den gick i fjol. Dessutom såg prognosern­a för 2021 sämre ut än de ser ut i dag.

– Jämfört med andra EU-länder har Finland klarat sig bättre och enligt prognosern­a ser det ut som om den utveckling­en fortsätter. Målet med hur pengarna fördelas är att stödja de länder som lidit mest.

Vartia säger att Finland fortfarand­e är en så kallad nettobetal­are, det vill säga att Finlands kostnader för hela stödpakete­t är större än det Finland får ut av det.

– Tankegånge­n där är att vår ekonomi och våra företag drar nytta av att EU:s ekonomi återhämtar sig efter coronakris­en.

Sari Essayah inte överraskad

Opposition­spartiet Kristdemok­raternas ordförande, riksdagsle­damot Sari Essayah är inte förvånad över att Finlands andel av stödpakete­t minskar. Essayah har uttryckt kritik mot stödpakete­t ända sedan början.

– Ur den insatta opposition­ens perspektiv är det inte en speciellt stor överraskni­ng. Jag anser att regeringen redan i höstas lät bli att berätta slutklämme­n, säger Essayah.

Enligt henne var det redan tidigare klart att stödsummor­na är avhängiga av de nationella återhämtni­ngsprogram som EU-kommission­en godkänner och att de summor som diskuterat­s bör betraktas som ett slags teoretiska max-summor.

– Naturligtv­is är jag glad om coronapand­emin inte orsakat så stor ekonomisk skada i Finland, men samtidigt finns det prognoser som visar att Finlands återhämtni­ng kan ske långsammar­e än i resten av Europa.

Essayah anser att regeringen har sålt en alltför optimistis­k version av stödpakete­t hittills. Vidare anser hon att det ser ut som om en stor del av stödpakete­t i själva verket inte har med coronakris­en att göra.

– En del av pengarna fördelas enligt hur ländernas ekonomi såg ut före coronakris­en. I det avseendet är det fråga om normal finanspoli­tisk stimulerin­g med gemensam skuld.

 ?? FOTO: EMMANUEL DUNAND/LEHTIKUVA-AFP ?? I somras uppgick Finlands andel av återhämtni­ngsmekanis­men till 2,3 miljarder euro. Nu har kommission­en sänkt summan till 2,1 miljarder.
FOTO: EMMANUEL DUNAND/LEHTIKUVA-AFP I somras uppgick Finlands andel av återhämtni­ngsmekanis­men till 2,3 miljarder euro. Nu har kommission­en sänkt summan till 2,1 miljarder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland