Hufvudstadsbladet

Svalt intresse för halverad vaccindos

Enligt Institutet för hälsa och välfärd saknas vetenskapl­iga belägg för att ändra doseringen i coronavacc­ineringarn­a.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Ledande experter tänder inte på professor Mika Rämets förslag att halvera den andra dosen av coronavacc­inet.

Rämet, som leder vaccinfors­kningscent­ret vid Tammerfors universite­t, anser att halverade doser vore ett effektivt sätt att se till att vaccinmäng­derna räcker till då flera läkemedels­bolag har meddelat att de har leveranssv­årigheter.

– Att halvera doserna skulle strida mot Europeiska läkemedels­verkets försäljnin­gstillstån­d och de rekommenda­tioner som tillverkar­na har utfärdat. Det finns ingen anledning för oss att uppdatera direktiven för doseringen enligt Rämets förslag, säger överläkare Hanna Nohynek på Institutet för hälsa och välfärd.

Hon tillbakavi­sar förslaget också av andra orsaker.

– Det saknas vetenskapl­iga belägg för att en halverad dos skulle ge ett tillräckli­gt starkt skydd mot coronaviru­set. Det behövs mer forskning om det och i så fall är det läkemedels­bolagens eller universite­tens sak att forska i frågan, säger Nohynek.

Varför har endast 62 000 finländare vaccinerat­s, trots att Finland har fått minst 155 000 vaccindose­r? – En del av förklaring­en är säkert den att sjukhusen har sparat den andra vaccindose­n som ska ges tre veckor senare, säger Nohynek.

Svårt att tolka vaccinatio­nsordninge­n

Enligt ledande expert Mia Kontio på Institutet för hälsa och välfärd finns det även andra förklaring­ar till att vaccinerin­garna har fördröjts.

– I vissa sjukvårdsd­istrikt har man inte hunnit vaccinera alla riskgruppe­r eftersom de måste handplocka­s, vilket är tidskrävan­de, säger Kontio.

Hon tillägger att Social- och hälsovårds­ministerie­ts vaccinatio­nsordning ger ett visst tolkningsu­trymme och att uppgiftern­a om dem som har vaccinerat­s matas in i institutet­s databas med fördröjnin­g, vilket syns i statistike­n.

– En del sjukvårdsd­istrikt har haft svårt att definiera vilka personer som ska vaccineras bland hälsovårds­personalen. När kommunerna nu tar över vaccinerin­garna kommer takten att trappas upp, säger Kontio.

Kommer privata hälsovårds­bolag att delta i arbetet? – Det är upp till kommunerna att avgöra hur det blir, men jag utgår från att också de privata bolagen behövs för att vi ska kunna öka på takten med vaccinerin­garna.

Kör på som förut

Chefsöverl­äkare Peter Nieminen på Vasa centralsju­khus ser inte heller någon anledning att se över den nuvarande doseringen.

– Vi kör på som förut och följer Social- och hälsovårds­ministerie­ts beslut och de direktiv som Institutet för hälsa och välfärd går ut med. Det finns ingen anledning att halvera vaccindose­rna just nu, säger Nieminen.

Till en början sparade Vasa sjukvårdsd­istrikt den andra dosen coronavacc­in i sitt lager, men efter att Institutet för hälsa och välfärd uppdaterad­e sina direktiv har den vanan lagts på is.

– Nu använder vi allt coronavacc­in som vi får och lagrar ingenting, säger Nieminen.

Vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt gäller samma spelregler.

– Jag är på samma linje som överläkare Hanna Nohynek. Det behövs forskning och vetenskapl­iga bevis för att man ska kunna halvera vaccindose­rna, säger chefsöverl­äkare Mikko Pietilä på Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Enligt Pietilä tvingas sjukvårdsd­istrikten ändå tampas med en plågande ovisshet eftersom leveranspr­oblemen ser ut att fortsätta.

– Det ursprungli­ga direktivet gick ut på att vi skulle lagra den andra vaccindose­n, men vi har nu frångått det rådet efter att direktivet uppdaterad­es. Lagringen vållade annars också problem så de nya spelregler­na passar oss bättre, säger Pietilä.

Tidsinterv­allet mellan de två doserna varierar beroende på vilket coronavacc­in som används. Enligt Pfizers och Biontechs rekommenda­tioner ska den andra dosen ges 21 till 28 dagar efter den första vaccinerin­gen. I Modernas fall är det rekommende­rade intervalle­t 28 dagar medan Astra Zeneca ännu inte gett någon rekommenda­tion, uppger Institutet för hälsa och välfärd.

Den här veckan levereras ytterligar­e 37 000 doser av Pfizers och Biontechs coronavacc­in till Finland.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP JACK GUEZ ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP JACK GUEZ
 ?? FOTO: SATAKUNTA SJUKVÅRDSD­ISTRIKT/SPT ?? Att halvera den andra dosen av coronavacc­inet skulle strida mot Europeiska läkemedels­verkets försäljnin­gstillstån­d, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
FOTO: SATAKUNTA SJUKVÅRDSD­ISTRIKT/SPT Att halvera den andra dosen av coronavacc­inet skulle strida mot Europeiska läkemedels­verkets försäljnin­gstillstån­d, uppger Institutet för hälsa och välfärd.
 ?? FOTO: JEAN-FRANCOIS MONIER/ LEHTIKUVA-AFP ?? Pfizer och Biontech har haft stora problem med leveranser­na av sitt coronavacc­in de senaste veckorna, vilket har lett till flaskhalsa­r i Finlands vaccinatio­nsprogram.
FOTO: JEAN-FRANCOIS MONIER/ LEHTIKUVA-AFP Pfizer och Biontech har haft stora problem med leveranser­na av sitt coronavacc­in de senaste veckorna, vilket har lett till flaskhalsa­r i Finlands vaccinatio­nsprogram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland