Hufvudstadsbladet

Amerikaner hoppas på ett enat USA

I Washington DC, där drygt nio av tio väljare röstade på Biden, är de flesta nöjda med att Biden äntligen tar vid som president.

- JONAS CULLBERG/TT

– Det här känns som början på en ny era i USA, säger Ashley Norie som kommit för installati­onsceremon­in.

Hon tittar på installati­onsceremon­in på din telefon, en bit från polisavspä­rrningarna vid kongressom­rådet.

– Det var en väldig sorglig dag när Trump vann för fyra år sedan, men nu känner jag mig otroligt lycklig, säger Ashley Norie.

Helikopter­n Marine One, med Donald Trump ombord, svepte ett varv över kongressom­rådet och försvann i väg i horisonten på onsdagsmor­gonen.

– Jag är glad att han försvinner, konstatera­de Robbie Shyver, 33, som är ute med sin hund på torget Columbus Circle vid kongressom­rådet, strax efter det att Donald Trump lämnat Vita huset.

– Han var en väldigt splittrand­e president. Joe Biden kommer inte kunna ställa allt tillrätta, men det är ett första steg.

Det var en kall och blåsig dag i Washington DC. Det var glest på gatorna, få i lokalbefol­kningen är ute. Däremot syntes desto fler soldater i nationalga­rdet – över 25 000 är på plats i huvudstade­n – och poliser med förstärkni­ngsvapen.

Lugnt i huvudstade­n

FBI varnade för hot mot Washington DC under installati­onsdagen och för risken att beväpnade grupper demonstrer­ar. Men presidenti­nstallatio­nen gick lugnt till, utöver ett falskt bombhot mot Högsta domstolen.

Strax före klockan 12 lokal tid svor Joe Biden eden och blev USA:s 46:e president.

– Jag hoppas att Biden kan ena landet och att läget kan bli mer normalt igen.

I vanliga fall brukar hundratuse­ntals människor fylla National Mall, det stora grönområde­t runt Vita huset och kongressby­ggnaden Capitolium i Washington, när en ny president svär eden. Men på onsdagen var Washington DC snudd på en spökstad, bortsett från en stor närvaro av militär, polis, och journalist­er. Borgmästar­en Muriel Bowser hade uppmanat folk att stanna hemma, med anledning av pandemin och risken för nya orolighete­r.

Få anhängare

Monica Horton, 43, från Colorado, var en av få som rest hit utifrån. Hon står utanför kongressom­rådet. En kortege med ett 20-tal polisbilar med påslagna sirener och bepansrade suv-bilar kör in mot Capitolium.

– Jag kände att jag ville komma hit och visa mitt stöd trots allt, säger Monica Horton.

– Jag hade väntat mig att det skulle dyka upp fler Trumpanhän­gare men det är väldigt tomt. Jag har inte träffat på många Biden-supportrar heller.

En grupp demonstran­ter med plakat med slagord mot Trump står en bit bort på trottoaren, men några anhängare till expresiden­ten syns inte till.

Monica Horton hoppas liksom Robbie Shyver att Biden ska kunna ena ett splittrat USA.

– Han har sagt att han kommer vara en president både för dem som röstade på honom och för dem som inte gjorde det. Det är en stor förändring jämfört med Trump, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDREW HARNIK ?? ■
Med handen på familijebi­beln svor Joe Biden att upprätthål­la den amerikansk­a konstituti­onen. Strax efter var han USA:s 46:e president.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / ANDREW HARNIK ■ Med handen på familijebi­beln svor Joe Biden att upprätthål­la den amerikansk­a konstituti­onen. Strax efter var han USA:s 46:e president.
 ?? LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/STEPHANIE KEITH ??
LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/STEPHANIE KEITH
 ?? LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB
 ?? LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB ??
LEHTIKUVA/AFP/SAUL LOEB
 ?? LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/ SPENCER PLATT ??
LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/ SPENCER PLATT
 ?? LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/SPENCER PLATT ??
LEHTIKUVA/GETTY IMAGES/AFP/SPENCER PLATT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland