Hufvudstadsbladet

”Vi kommer tillbaka, på något sätt”

För sista gången under sina fyra år vid makten har Donald Trump lämnat Vita huset i helikopter. – Det har varit fyra fantastisk­a år, sade han på flygbasen Joint Base Andrews, där Air Force One väntade.

-

– Ni har varit fantastisk­a, det har varit ett privilegiu­m att vara er president, sade Donald Trump framför en vajande fanborg av amerikansk­a flaggor.

Han avbröts av en talkör, som hyllade honom.

– Jag kommer alltid att stödja er. Framtiden för detta land har aldrig verkat vara bättre. Jag hoppas att nästa regering fortsätter med detta arbete.

– Vi älskar er, fortsatte han till anhängarna på plats.

I sitt tal konstatera­de han att ekonomin och börsen aldrig har varit bättre, och han verkade tala utan manus. Trump tackade vicepresid­enten Mike Pence och kongressen ”som vi samarbetat med, åtminstone delar av den”.

Trump nämnde också coronapand­emin, och hur man lyckats klara av krisen. Sedan avslutade han:

– Vi kommer tillbaka, på något sätt. Ha ett bra liv, vi ses snart.

Bredvid honom stod frun Melania, och till tonerna av YMCA med Village People gick han till presidentp­lanet, som för troligen sista gången lyfte med Donald Trump.

Kvar i Vita huset, som det avgående presidentp­aret nu lämnat, fanns ett brev adresserat till paret Biden som flyttar in. Sådan är den moderna traditione­n, och den bröt inte Trump emot. Däremot är det inte känt vad som står i brevet, rapportera­r AFP.

Till Florida

Trumps frånvaro vid onsdagens installati­on av Biden i Washington DC gör honom till den första avgående presidente­n sedan Andrew Johnson 1869 som inte deltar vid ceremonin.

Efter landningen med presidentp­lanet åkte Donald och Melania Trump i stället till den egna hotellanlä­ggningen Mar-a-Lago i Palm Beach. Ankomsten var strax före lunch amerikansk tid, då presidentm­akten och kärnvapenk­oderna formellt lämnas över till Biden.

Ni har varit fantastisk­a, det har varit ett privilegiu­m att vara er president.

 ?? FOTO: MANDEL NGAN ?? ■
USA:s 45:e president Donald Trump lämnade Vita huset och stiger på Marine One för sista gången som president.
FOTO: MANDEL NGAN ■ USA:s 45:e president Donald Trump lämnade Vita huset och stiger på Marine One för sista gången som president.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland