Hufvudstadsbladet

Ledare välkomnar maktskifte­t

Illa dold glädje i Iran, fyrverkeri­er och förhoppnin­gar om ett bättre transatlan­tiskt samarbete. Det är några av omvärldens reaktioner på att USA får en ny president.

- TT-AFP-REUTERS

Irans president Hassan Rohani beskriver skiftet som slutet för "en tyranns era" och Donald Trump som en person som har orsakat problem för sitt eget folk men också i världen.

Trump har gått hårt åt Iran, dragit sig ur kärnenergi­avtalet och återinfört tuffa sanktioner. Rohani uppmanar Trumps efterträda­re Joe Biden att återgå till avtalet och lyfta sanktioner­na.

– Bollen är på USA:s planhalva. Om Washington återgår till avtalet kommer vi också att respektera våra åtaganden enligt pakten fullt ut, sade Rohani i ett tal.

"Enormt lättad"

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier beskriver maktskifte­t som en "bra dag för demokratin" och säger sig vara "enormt lättad" över att Biden flyttar in i Vita huset.

Natochefen Jens Stoltenber­g skriver på Twitter att försvarsal­liansen ser fram emot att samarbeta med Biden för att "ytterligar­e stärka banden" mellan USA och Europa.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson konstatera­r i sin tur att de båda länderna delar samma mål i frågor som rör klimat, försvar, säkerhet och demokrati och skriver i ett uttalande att han ser fram emot att jobba tillsamman­s med USA för att uppnå dessa.

Vi har en vän i Vita huset, jublar för sin del EU-ledningen. I Bryssel är förhoppnin­garna stora inför den nya administra­tionens tillträde.

– Låt oss bygga en ny pakt för ett starkare Europa, ett starkare USA och en bättre värld, sade EU:s permanente rådsordför­ande Charles Michel när EU-parlamente­t debatterar­ade USA.

Både Michel och kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen betonar inte minst Bidens uttalade vilja att återkomma till Parisavtal­et för att bekämpa klimatförä­ndringarna.

Kreml framhåller att det är upp till Biden om de spända relationer­na mellan Moskva och Washington DC ska förbättras. Talesperso­nen Dimitrij Peskov säger att Ryssland kommer att följa en gammal tradition av att söka goda relationer med USA.

Indiskt firande

Maktskifte­t uppmärksam­mas också i Thulasendr­apuram, den by i södra Indien, som den blivande vicepresid­enten Kamala Harris släktingar härstammar från.

– En lokal politiker har hållit en särskild bön och byborna har delat ut sötsaker och tänt smällare sedan i morse, säger butiksägar­en G Manikandan.

 ?? FOTO: AIJAZ RAHI/TT-AP ?? ■
Bybor i indiska Thulasendr­apuram firade inför det att Kamala Harris blir USA:s vicepresid­ent. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier säger sig vara ”enormt lättad” över att Biden flyttar in i Vita huset, och Irans president Hassan Rohani är glad över att en ”tyrann” lämnar Vita huset.
FOTO: AIJAZ RAHI/TT-AP ■ Bybor i indiska Thulasendr­apuram firade inför det att Kamala Harris blir USA:s vicepresid­ent. Tysklands president Frank-Walter Steinmeier säger sig vara ”enormt lättad” över att Biden flyttar in i Vita huset, och Irans president Hassan Rohani är glad över att en ”tyrann” lämnar Vita huset.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MORRIS MAC ??
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / MORRIS MAC
 ?? FOTO: TT-AP ??
FOTO: TT-AP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland