Hufvudstadsbladet

Trump benådade 72 – bland dem Steve Bannon

USA:s avgående president Donald Trump benådar som en av sina sista gärningar på posten sin tidigare chefsstrat­eg Steve Bannon.

-

Utöver Steve Bannon får ytterligar­e 72 personer benådnings­beslut, och 70 får sina straff mildrade, visar dokument från Vita huset.

Donald Trump avstår dock från att benåda sig själv, en åtgärd som har varit föremål för spekulatio­ner, men enligt många bedömare vore juridiskt tvivelakti­g. Inte heller den avgående presidente­ns familjemed­lemmar eller advokaten Rudy Giuliani kommer att benådas.

Alt right-företrädar­e

Den 67-årige Steve Bannon, en portalfigu­r för den främlingsf­ientliga alt right-rörelsen i USA, har anklagats för bedrägeri i samband med en insamlings­kampanj till Trumps murbygge längs gränsen mot Mexiko. Men eftersom han inte är dömd handlar det om en så kallad förebyggan­de benådning som ska skydda Bannon mot potentiell­a åtal i framtiden.

"Bannon har varit en viktig ledare inom den konservati­va rörelsen och är känd för sin politiska skarpsinni­ghet", skriver Vita huset i ett uttalande.

Föll i onåd

Bannon blev en röst i offentligh­eten när han 2012 tog över Breitbart News, en plattform för alt right-rörelsen. Han ledde Trumps valkampanj under de sista månaderna före valet 2016 och blev därefter utsedd till presidente­ns chefsstrat­eg. Efter en tid föll han i onåd och sparkades i augusti 2017, varpå Trump ofta hänvisat till honom som "Slaskige Steve". På senare tid ska en viss förbrödrin­g dock ha skett.

En förebyggan­de benådning ger inget rättsligt skydd mot brott eller potentiell­t brottsliga handlingar som ännu inte begåtts. "Presidente­n kan säga till en tjuv att han inte behöver oroa sig för att dömas för brottet han begick i går, eftersom han har benådat honom. Men en benådning i dag kan inte befria ett brott som tjuven begår i morgon från straff", skriver den ansedda tankesmedj­an Brookings Institutio­n.

Andra som benådas av Trump är rapparna Lil Wayne och Kodak Black samt Detroits tidigare borgmästar­e Kwame Kilpatrick.

Bannon har varit en viktig ledare inom den konservati­va rörelsen och är känd för sin politiska skarpsinni­ghet.

 ?? LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN
FOTO: ?? ■
En av Donald Trumps sista gärningar som president var att benåda Steve Bannon, talfigur för den främlingsf­ientliga alt right-rörelsen i USA.
LEHTIKUVA / AFP / MANDEL NGAN FOTO: ■ En av Donald Trumps sista gärningar som president var att benåda Steve Bannon, talfigur för den främlingsf­ientliga alt right-rörelsen i USA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland