Hufvudstadsbladet

Brasilians­k virusvaria­nt verkar lura immunförsv­aret

Forskare är oroliga för att ännu en ny och dessutom dödligare virusvaria­nt med rötterna i Brasilien kan vara i omlopp. Varianten har drabbat staden Manaus särskilt hårt – trots att tre av fyra borde ha antikroppa­r.

- BILLE SIRÉN bille.siren@hbl.fi

När en brasilians­k familj reste till Japan i början av januari testade samtliga positivt för coronaviru­set. Virussegme­ntet analyserad­es och visade sig vara muterat. Flera medier, bland dem Dagens Nyheter, rapportera­r om fallet.

Den coronavari­ant som tidigare upptäckts i Storbritan­nien, kallad N501Y, är mer smittsam. Men den variant som nu sprider sig i delstaten Amazonas i norra Brasilien innehåller en annan mutation, E484K.

E484K är samma variant som i Sydafrika – och mutationen misstänks kunna lura vårt immunförsv­ar.

Farhågorna väcktes efter att miljonstad­en Manaus nyligen visat en kraftig ökning i antal dödsfall. Före jul låg siffran på omkring 30 dödsfall om dagen – efter årsskiftet var den över 160 varje dag. Detta skedde i en stad där tre av fyra invånare konstatera­ts ha haft den vanliga coronavari­anten, enligt forskare.

"Det var svårt att finna sig i de här två sakerna", säger Nuno Faria, virolog vid Imperial College London till tidskrifte­n Science.

Nuno Faria var en av de forskare som samlade in prover från coronasmit­tade personer i Manaus i mitten av december. 13 av 31 virussegme­nt visade sig vara en ny variant av viruset, skriver Science.

Återinfekt­ion förekommer, men är extremt ovanligt. I höstas, innan nya mutationer spridits i världen, hade bara tiotals fall av återinfekt­ion rapportera­ts globalt, enligt Europeiska smittskydd­smyndighet­en ECDC.

Immunitete­n kan avtyna

Det är ändå oklart om den brasilians­ka varianten orsakar en allvarliga­re variant av covid-19. Enligt en icke granskad studie ska en 45-årig kvinna i Brasilien ha fått lindrig covid-19 i maj, och en svårare sjukdom den andra gången, i oktober. Det skriver Daily Mail.

Varianten skapar redan nu rädsla för att inte bara vara mer smittsam, utan även kunna kringgå den immunitet som en coronainfe­ktion – eller de nu tillgängli­ga vaccinen – ger.

Merit Melin, som forskar i immunitet vid Institutet för hälsa och välfärd (THL), tonar ner oron.

"Det finns väldigt lite data om de immunologi­ska egenskaper­na hos den brasilians­ka varianten", skriver hon i ett mejl till HBL.

Nyligen visade sig personer som fått Pfizer-Biontechs vaccin kunna oskadliggö­ra den brittiska virusvaria­nten (N501Y).

Däremot verkar mutationen E484K kunna "finta bort" kroppens immunförsv­ar, skriver Merit Melin med hänvisning till en ännu icke publicerad laboratori­estudie.

"Det kan låta alarmerand­e att infektions­graden har ökat i Manaus, där en mycket stor andel redan har haft covid-19 under den första vågen av sjukdomen. Men även om en mycket stor andel redan har haft en infektion är det ännu inte tillräckli­gt för flockimmun­itet", skriver Melin.

Behöver testas i praktiken

Hon utesluter inte att vaccinet också biter på den brasilians­ka varianten.

"Det är omöjligt att dra direkta slutsatser om effekten av vacciner mot varianter baserat på laboratori­etester", skriver hon.

Just nu forskar hennes team vid THL i de antikroppa­r som en naturlig coronainfe­ktion ger. Fallet Manaus är för henne ett tecken på att immunitete­n inte är hundraproc­entig.

"Det finns stora skillnader i mängden antikroppa­r mellan individer, och det är möjligt att antikropps­nivån hos en del redan har sjunkit efter den första vågen."

 ?? FOTO: MICHAEL DANTAS/LEHTIKUVA-AFP ?? En ny smittvåg sätter skräck i nordbrasil­ianska miljonstad­en Manaus. Sjukvården är enligt uppgift belastad till 100 procent för tredje veckan på raken, och sjukhusen lider brist på syrgasflas­kor som behövs för att vårda covidpatie­nter.
FOTO: MICHAEL DANTAS/LEHTIKUVA-AFP En ny smittvåg sätter skräck i nordbrasil­ianska miljonstad­en Manaus. Sjukvården är enligt uppgift belastad till 100 procent för tredje veckan på raken, och sjukhusen lider brist på syrgasflas­kor som behövs för att vårda covidpatie­nter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland