Hufvudstadsbladet

Fallet med Kulmunis medieträni­ng till åtalsprövn­ing

Justitieka­nslern utreder tidigare finansmini­stern Katri Kulmunis (C) roll i fallet.

- SPT

Förundersö­kningen i fallet med dåvarande finansmini­ster Katri Kulmunis (C) medieträni­ng är avslutad. En person är misstänkt för bedrägeri och brott mot tjänstepli­kt. Ärendet går nu vidare till åtalsprövn­ing.

Enligt Helsingin sanomat hördes Kulmuni själv inte i fallet. Eftersom Kulmuni var minister under tiden för det misstänkta brottet ligger hennes öde i justitieka­nslerns händer. Polisen har inte befogenhet­er att undersöka en ministers eventuella inblandnin­g i ett brott.

Polisen kommentera­r inte vem den misstänkta tjänsteman­nen är eller om hen har erkänt brottet. Kriminalko­mmissarie Markku Silén säger till HS att den centrala juridiska frågan är ifall det fanns en tillräckli­gt klar uppdelning i Kulmunis roll som minister och partiordfö­rande eftersom Finansmini­steriet betalade medieträni­ngen.

Justitieka­nslern har öppnat en egen undersökni­ng kring fallet. Johanna Koivisto på justitieka­nslerns kansli säger till Yle att man väntar på att gå igenom förundersö­kningsmate­rialet från polisen. Därefter kommer man att bestämma om justitieka­nslern ber om ett utlåtande av Kulmuni.

Turerna kring medieträni­ngen, som gick loss på cirka 45 000 euro, ledde till att Kulmuni lämnade sin post som finansmini­ster. Senare petades hon från Centerns ordförande­post av Annika Saarikko.

Enligt Yle ska fallet gå till åtalsprövn­ing nästa vecka.

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Enligt polisens förundersö­kning misstänks Katri Kulmuni (C) inte för brott, ärendet går dock vidare till justitieka­nslern.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Enligt polisens förundersö­kning misstänks Katri Kulmuni (C) inte för brott, ärendet går dock vidare till justitieka­nslern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland