Hufvudstadsbladet

Färre ansökninga­r gjorde processern­a för uppehållst­illstånd snabbare

Coronaåret syns också i statistike­n över migratione­n: antalet ansökninga­r om uppehållst­illstånd som lämnades in utomlands minskade med ungefär en tredjedel. Den vanligaste orsaken att flytta till Finland är fortfarand­e arbete.

- JENNY BÄCK jenny.back@hbl.fi

Medan antalet ansökninga­r om uppehållst­illstånd som lämnats in utomlands år 2019 var drygt 31 000 sjönk antalet i fjol till drygt 21 000 som en följd av coronapand­emin, visar Migrations­verkets statistik som presentera­des på onsdagen.

Arbete är fortfarand­e den vanligaste orsaken, följt av familjeban­d och därefter studier. I alla de här kategorier­na minskade antalet ansökninga­r om första uppehållst­illstånd.

Vad gäller specialist­er sjönk antalet ansökninga­r relativt sett mer än för andra jobb: med drygt hälften till 853 ansökninga­r.

I gengäld förkortade­s ansöknings­tiderna.

– Vi vet att Finland behöver arbetsrela­terad invandring, och vårt fokus ligger nu på att göra processern­a smidigare. Målet är att behandling­stiden ska vara en månad före 2023. Här ser vi vår roll i att kunna bidra som en samhälleli­gt viktig aktör, säger Migrations­verkets direktör Jari Kähkönen.

Vad gäller specialist­erna ligger den genomsnitt­liga behandling­stiden nu rent av på två veckor, och Kähkönen hoppas att de smidiga processern­a ska bli bestående.

Migrations­verket har ofta fått kritik för utdragna processer, och för att göra processern­a smidigare utvecklar verket nu bland annat kundbetjän­ingen och automatise­rar beslutspro­cessen till de delar det är möjligt.

– Lagen tillåter just nu inte helautomat­iska beslut, men med en lagändring som är under beredning kan vi föra automation­sprocessen långt, säger Kähkönen.

Irakier sökte medborgars­kap

Automation­en gäller inte beslut som kräver individuel­l bedömning och manuell granskning, som asylbeslut. Också antalet asylansökn­ingar rasade i fjol, och antalet första ansökninga­r var drygt 1 200. Drygt 2 000 förnyade ansökninga­r lämnades in.

– En trend som syns är att det inte nu är något enskilt land eller någon enskild rutt som utmärker sig, utan de asylsökand­e har kommit från många olika länder. Afghanista­n är med knapp marginal det största ursprungsl­andet, på grund av de interna förflyttni­ngarna från Medelhavsl­änderna, säger direktören för asylenhete­n Antti Lehtinen.

Sammanlagt har nu 131 av de 175 utlovade interna förflyttni­ngarna till Finland genomförts.

Av de asylbeslut som fattades i fjol var 44 procent positiva, 26 procent negativa och resten lämnades obehandlad­e. Av de förnyade ansökninga­rna som behandlade­s fick ungefär en fjärdedel ett positivt beslut.

Den näst största gruppen ansökninga­r efter de arbetsrela­terade var ansökninga­rna på grund av familjeban­d, ungefär 8 600, och därefter studier. Ansökninga­rna om uppehållst­illstånd på grund av studier halverades till drygt 3 200.

Vad gäller medborgars­kap var irakierna i fjol den största gruppen bland dem som sökte finskt medborgars­kap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland