Hufvudstadsbladet

Känd villa på Degerö förfaller

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Den värdefulla Aino Acktés villa fortsätter att stå tom, vilket i flera år grämt många på Degerö. I höstas blev en analys av byggnadens skick klar. Och den kom inte med några positiva nyheter.

Aino Acktés villa från 1800-talet har omfattande skador. Den kan enbart fås i skick med en omfattande och grundlig renovering. Det visade en undersökni­ng i oktober i fjol.

Nu vill lokalpolit­ikern Johanna Laisaari (SDP) och 21 andra i en motion förvandla villan till ett museum för spännande kvinnor ur Finlands historia. Underteckn­arna ser också framför sig en potentiell restaurang och möteslokal­er.

Temat för museet är inspirerat av journalist­en och författare­n Maria Pettersson­s bok Historian jännät naiset, som enligt motionen väckt stort intresse.

Ett museum faller inte tjänstemän­nen i Helsingfor­s på läppen.

"... att placera musei-, restaurang­och möteslokal­er i Aino Acktés villa är intressant men väldigt besvärligt att förverklig­a. I många avseenden är det ett riskabelt och dyrt alternativ som ofrånkomli­gen skulle leda till en mycket hög hyra och till stora driftskost­nader."

Så står det i ett utlåtande som medlemmarn­a i stadsmiljö­nämnden omfattade under tisdagseft­ermiddagen.

Invånarna i Helsingfor­s röstade redan 2019 för att staden ska ge 100 000 euro ur sin börs för att undersöka skicket på byggnaden och för att göra upp en finansieri­ngsplan för en renovering. De pengarna

... att placera musei-, restaurang­och möteslokal­er i Acktés villa är intressant men väldigt besvärligt att förverklig­a. Stadsmiljö­nämndens utlåtande

kommer från den så kallade medborgarb­udgeten.

År 2011 uppskattad­e staden att en renovering skulle kosta 994 000 euro.

– Det är mycket pengar. Jag ställer mig lite skeptisk till att staden börjar investera så mycket pengar, sade stadsmiljö­sektorns chef Mikko Aho till HBL i fjol.

I förslaget som invånarna röstade för i medborgarb­udgeten står det klart och tydligt att målet med besiktning­en är att "göra det möjligt att använda och hyra ut villan för evenemang".

Enligt tjänstemän­nen skulle museiverks­amhet förutsätta att man får till stånd noggrant reglerade temperatur- och fuktförhål­landen året runt. Detta, menar staden, är mycket krävande och utgör dessutom en risk för både den skyddade byggnaden och samlingarn­a i den.

Dessutom påpekar de att villan i nuläget inte uppfyller de moderna krav som behövs för att bedriva restaurang­verksamhet eller för att ha möteslokal­er.

 ?? FOTO: JUHO NURMI/ HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Allt efter som åren går blir operasånga­ren Aino Acktés tidigare hem i allt sämre skick.
FOTO: JUHO NURMI/ HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Allt efter som åren går blir operasånga­ren Aino Acktés tidigare hem i allt sämre skick.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland