Hufvudstadsbladet

Navalnyj i coronakara­ntän – förtalsmål uppskjutet

Den ryske regimkriti­kern Aleksej Navalnyj hann knappt landa i Moskva innan han greps. Nu ska opposition­spolitiker­n upp i rätten igen – för förtal av en krigsveter­an. Men onsdagens förhandlin­g har skjutits upp, eftersom Navalnyj är i coronakara­ntän.

- TT-AFP

Målet gäller ett uttalande av Aleksej Navalnyj i ett filmklipp på Twitter, apropå de grundlagsä­ndringar som den ryske presidente­n Vladimir Putin baxade igenom med hjälp av en omdiskuter­ad folkomröst­ning förra sommaren.

I klippet går Navalnyj till angrepp mot en rysk krigsveter­an från andra världskrig­et, som uttalat sitt stöd till Putin och de nya reglerna, som ger den redan mångårige ledaren möjlighet att sitta vid makten till 2036.

"Skam för landet"

Opposition­spolitiker­n kallar mannen "en skam för landet" och "förrädare", något som nu resulterat i anklagelse­r om förtal.

Brottet kan straffas med upp till fem miljoner rubel (ungefär 56 000 euro) och fem år i fängelse. Navalnyj och hans anhängare anser att fallet, som drivs av Rysslands mäktiga utrednings­myndighet Sledkom, är politiskt motiverat.

Strax efter tio på förmiddage­n finsk tid kom besked om att förhandlin­gen skjutits upp. Enligt

Navalnyjs försvarare Olga Michailova kommer processen att inledas först den 5 februari, eftersom regimkriti­kern sitter i coronakara­ntän efter att ha återvänt från Tyskland.

Pekar ut Kreml

Sedan Navalnyj förgiftade­s med det Sovjetfram­tagna nervgiftet novitjok i augusti i fjol har 44-åringen vårdats på sjukhus i Berlin och därefter befunnit sig på hemlig ort i Tyskland för att återhämta sig.

Navalnyj pekar ut Kreml som skyldig till attacken, och en rad utländska regeringar har starkt antytt att den ryska ledningen har ett finger med i spelet, något Putin förnekar.

I måndags beslutade en domstol i Moskva att Navalnyj ska hållas frihetsber­övad i 30 dagar. Regimkriti­kern svarade med att uppmana sina anhängare att bege sig ut på gatorna och protestera "för er egen skull och för framtiden", som han uttryckte det.

 ?? FOTO: TT-AP-NAVALNYJS YOUTUBE-KANAL ?? Aleksej Navalnyj på en polisstati­on i utkanten av Moskva.
FOTO: TT-AP-NAVALNYJS YOUTUBE-KANAL Aleksej Navalnyj på en polisstati­on i utkanten av Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland