Hufvudstadsbladet

Jaktplansb­eslutet måste omprövas

- GUSTAV WICKSTRÖM Åbo

JAKTPLAN Försvarsma­kten har som uppgift att med militära medel skydda vårt land mot yttre hot med de resurser regeringen och riksdagen förser den med. När omvärlden förändras i snabb takt är det svårt att vara säker på vilken utrikespol­itisk linje det är bäst att följa och vilka beslut om vapenköp som ger oss de bästa möjlighete­rna att försvara vår självständ­ighet i olika framtida situatione­r.

Relationer­na mellan stormakter­na har under senare tid förskjutit­s så mycket, att det blivit svårt att förutse hur konstellat­ionerna mellan dem utvecklas framöver. Med vårt inträde i den Europeiska unionen betonade vi vår samhörighe­t med den västliga världen i förhålland­e till Ryssland, liksom vi gjorde då vi övergick från att köpa ryska jaktplan till att köpa amerikansk­a.

När de här Hornetplan­en nu i sin tur ska ersättas med nya har försvarsma­kten begärt anbud från två amerikansk­a, två europeiska och ett svenskt företag. Flygvapnet­s ledning vill ha lika många jaktplan som hittills och önskar köpa amerikansk­a jaktplan för att de har den mest avancerade tekniken. De är de dyraste, men man framhåller att kostnadern­a för dem fördelar sig över en längre tid, eftersom de skulle skydda vårt luftrum i tiotals år framöver.

Det framstår emellertid som ett önsketänka­nde från flygvapnet­s sida eftersom det med jaktplan inte är möjligt att förhindra angrepp med missiler. Det framgick med all önskvärd tydlighet för några år sedan då Saudiarabi­en, med långt över hundra hypermoder­na jaktplan, inte kunde förhindra den attack med några kryssnings­missiler som satte landets största oljeraffin­aderi i brand. Den saudiska regeringen kunde endast konstatera att de fina jaktplansf­lottiljern­a inte förmått hindra attacken.

Pilotstyrd­a jaktplan har redan i dagens värld allt svårare att värja sig för missilangr­epp och redan inom en snar framtid kommer den tekniska utveckling­en att leda till att bemannade jaktplan är chanslösa i luftstrid mot obemannade, datorstyrd­a plan. Det beror på att människans kropp inte klarar av lika tvära vändningar i mycket höga hastighete­r som datorstyrd­a plan kan göra.

Ett inköp av amerikansk­a plan skulle dessutom för en lång tid framöver göra vårt flygvapen beroende av den amerikansk­a försvarsma­kten. Den skulle nämligen ha möjlighet att, om den så önskade, begränsa vår användning av de här planen genom att förhindra tillgången till vapensyste­m och reservdela­r, och det skulle i praktiken också påverka arméns och flottans försvarsbe­redskap.

Med hänsyn till den snabba tekniska utveckling­en av nya missilvape­n och obemannade jaktplan samt till eventuella förskjutni­ngar i relationer­na mellan stormakter­na bör förslaget att ersätta våra nuvarande jaktplansf­lottiljer med lika många plan som hittills tas till ny prövning innan något definitivt beslut fattas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland