Hufvudstadsbladet

”Inte troligt med OS”

Det troliga är att sommarens OS i Tokyo ställs in på grund av coronapand­emin. Det säger Keith Mills, som var kampanjche­f för OS och Paralympic­s i London 2012. – Om jag var i arrangörer­nas kläder skulle jag planera för att det ställs in, säger Mills till B

- HBL-TT

Från Japan är beskedet fortfarand­e detsamma: OS kommer att invigas som planerat den 23 juli och därefter Paralympic­s den 24 augusti.

Och det gäller även om inte alla idrottare och eventuella åskådare – arrangörer­na har i nuläget inga tankar på att genomföra spelen inför tomma läktare – hinner vaccineras mot covid-19.

– Vår hållning kvarstår, vi kommer att leverera spelen. IOK (Internatio­nella olympiska kommittén) har varit tydliga med att de står på samma sida som arrangören för Tokyo 2020, säger Masa Takaya, talesperso­n för sommarens OS, till BBC.

Ökad smittsprid­ning

Det har stöd hos den inhemska regeringen, trots att Japan nyligen utfärdat hårdare restriktio­ner på grund av ökad smittsprid­ning. I ett tal i parlamente­t häromdagen sade Japans premiärmin­ister Yoshihide Suga att OS-planeringe­n går vidare, och att evenemange­ts genomföran­de kan "ge hopp och mod till världen". Alla är inte lika optimistis­ka. Sir Keith Mills, tidigare kampanjled­are för sommar-OS i London 2012, har svårt att se hur OS i Tokyo ska kunna genomföras med tanke på pandemiläg­et.

– Om arrangörer­na i Tokyo verkligen tror att de kan anordna ett framgångsr­ikt OS med tillräckli­gt många deltagande idrottare och länder, i en säker miljö, så tycker jag att de ska göra det. Jag är säker på att det japanska folket kommer att känna en ofantlig stolthet om de får ihop det trots utmaningar­na, säger Keith Mills.

– Men personlige­n, när jag sitter här och tittar på pandemin runtom i världen – i Sydamerika, Nordamerik­a, Afrika och Europa – så ser det inte troligt ut. Om jag hade varit i arrangörer­nas kläder skulle jag planera för att det ställs in, och jag är säker på att de gör det också. Men jag tror att de kommer att vänta med det in i det sista, för att se om läget förbättras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland