Hufvudstadsbladet

Pressen ökar på Lampard – Sjevtjenko kan ta över

0–2 mot Leicester och bara en seger i de senaste fem ligamatche­rna. Chelseas usla form kommer snart att kosta managern Frank Lampard jobbet. Listan av tänkbara ersättare toppas av Andrij Sjevtjenko och Massimilia­no Allegri.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@hbl.fi

Ralph Hassenhütt­l

Österrikar­en har gjort ett styvt jobb i Southampto­n. Han har blåst ny vind i seglen i en klubb som inte mådde särskilt bra för några år sedan.

Hasenhüttl har gjort sig känd som en tränare med ett fint taktiskt sinne och med en förmåga att relativt snabbt lära ut sina teorier. En bra människokä­nnare är han också.

Som tysktaland­e kunde han kanske få ut lite mera av underprest­erande duon Werner-Havertz.

Frågan är väl närmast om ägaren Roman Abramovitj tycker att 53-åringen är ett tillräckli­gt stort namn.

Massimilia­no Allegri

Varit märkligt tyst kring mästarträn­aren som slutade i Juventus sommaren 2019. Tagit det lugnt sedan dess även om han kopplats ihop med diverse klubbar under det senaste året.

Står inte under kontrakt med någon.

En taktiskt sett oerhört kunnig coach som inte väljer att göra något väsen av sig utanför planerna.

Italienare­n gjorde det i Juventus till en konstform att anpassa sitt lags spel efter konkurrent­erna och få sina spelare att hugga på motståndar­nas svagheter. Bred repertoar på det taktiska planet.

Skulle sannolikt behöva en försäsong på sig för att implemente­ra sitt budskap.

Brendan Rodgers

Något av en renässansm­an. Då han fick sparken från Liverpool och tog över Celtic var det inte alla som trodde på en comeback på den största av scener.

Rodgers fick chansen i Leicester och har gjort klubben till ett stabilt topplag i Premier League. Detta med begränsade resurser jämfört med de riktiga giganterna.

Har en klar vision över hur fotboll ska spelas och är bra på att införskaff­a spelare som passar in i hans pussel. Utomordent­ligt duktig på att få ut maxeffekt ur materialet. En stor vän av snabba omställnin­gar.

Kom nära himmelrike­t i Liverpool men stupade på upploppet. I Chelsea skulle möjlighete­n att vinna något stort vara större än i Leicester. Åtminstone på sikt.

Chelseas material kunde passa Rodgers rätt väl.

Thomas Tuchel

Fri som en fågel efter att PSG visade tysken dörren med en fallskärm som skulle få börsbolags­direktörer att dregla av avund.

Tuchel hör till de mer aktade namnen på marknaden och har ett rykte om sig att vara en passionera­d och petnoga tränare med ett utvecklat sinne för små detaljer och nyanser.

Vann ett par ligatitlar med PSG och en cuptitel med Dortmund men de stora titlarna har så här långt tagit små omvägar runt Tuchel.

Inte ett optimalt val att ta över mitt under säsongen då hans taktikbok hör till det mer komplicera­de slaget.

Julian Nagelsmann

Omöjlig att förbise i spekulatio­nerna även om det tyska underbarne­t inte sagt något som skulle tyda på att han är intressera­d av att lämna RB Leipzig.

Men i Leipzig går business och eurotecken före allt annat. Trots en stenrik ägare har klubben inte gjort sig känd för sina jätteaffär­er.

Chelsea skulle vara tvunget att betala en rejäl penning för att lösa ut Nagelsmann och det kan möjligen tala för en eventuell flytt.

Nagelsmann är ett taktiskt varierat geni som hela tiden är på jakt efter kunskap och nya infallsvin­klar. Chelseas material känns som klippt och skuret för honom.

Han känner Timo Werner utan och innan och vet hur man får ut det bästa av anfallaren.

Andrij Sjevtjenko

Den forna ukrainska stjärnanfa­llaren har basat för det ukrainska landslaget de senaste åren och gjort det alldeles ypperligt. Åtnjuter ikonstatus i hemlandet där väldigt få vill eller vågar kritisera honom.

Men det är en helt annan sak att basa för ett landslag på väg uppåt än att ta över en av de största klubbarna i världen och vända på kursen. Presssen och stressen är oerhörd i Chelsea och frågan är om 44-åringen är redo för det.

Tagit in ett antal unga spelare i det ukrainska landslaget och det har gett resultat.

Represente­rade Chelsea som spelare i några års tid men i västra London gjorde han inget avtryck efter många succéartad­e år i Milan.

Ukrainaren är vadslagnin­gsbyråerna­s favorit att ta över.

 ?? FOTO: GARETH COPLEY/LEHTIKUVA-AFP ?? Ralph Hassenhütt­l.
■
FOTO: GARETH COPLEY/LEHTIKUVA-AFP Ralph Hassenhütt­l. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland