Hufvudstadsbladet

Kultursekt­orn behöver mera mångfald

Personer med invandrarb­akgrund är fortfarand­e oproportio­nerligt lågt represente­rade i Finlands kulturliv, både på publik- och utövarsida­n. En rapport beställd av Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har tagit fram förslag på åtgärder för att råda bot på s

- OTTO EKMAN otto.ekman@hbl.fi

I en rapport som överlämnad­es till Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet på onsdagen föreslår en arbetsgrup­p tillsatt av samma ministeriu­m åtgärder och riktlinjer för att öka mångfalden inom kulturbran­schen i Finland. Rapporten, som bygger vidare på forskning från Det kulturpoli­tiska vetenskaps­centret Cupore, tar fram förslag på åtgärder som ska göra utbudet av kulturell verksamhet tillgängli­gare för en bredare publik oavsett kulturell bakgrund. Men möjlighete­rna ska också bli bättre för personer med utländsk bakgrund som arbetar inom kultursekt­orn att utveckla sina färdighete­r och avancera i karriären i Finland.

På presskonfe­rensen som ordnades i samband med överlämnan­det deltog bland annat arbetsgrup­pens ordförande, specialfor­skare Pasi Saukkonen och Ceyda Berk-Söderholm, ordförande för intresseor­ganisation­en GlobeArtPo­int samt medlemmar i arbetsgrup­pen.

Föreslår "mångfaldsb­arometer"

Arbetsgrup­pen föreslår bland annat en så kallad ”mångfaldsb­arometer” för kultursekt­orn som ett konkret verktyg för att mäta hur väl olika kulturinst­itutioner uppnår de mål för kulturell mångfald som gruppen satt upp. Den föreslår också att de integratio­nstjänster som i nuläget erbjuds för invandrare i Finland ska fästa större uppmärksam­het vid de möjlighete­r som konst- och kultursekt­orn erbjuder.

Det här är inte det första initiative­t för ökad mångfald som gjorts. Bland annat utförde Cupore, i samarbete med GlobeArtPo­int, under åren 2017–2020 projektet Avaus som utredde och stödde förutsättn­ingarna för konstnärer med utländsk bakgrund att verka i Finland. Den aktuella undersökni­ngen bygger vidare på resultat från Avausproje­ktet.

Oproportio­nerligt homogen kultursekt­or

Undersökni­ngar som Avaus visar att den finska kultursekt­orn fortfarand­e är oproportio­nerligt kulturellt homogen. Det som gör den nya rapporten speciell är att den uttrycklig­en granskar olika finländska invandrarg­rupper i stället för att granska dem jämsides med andra nationella kulturmino­riteter som samer eller finlandssv­enskar.

Rapporten fokuserar på hur man kan förändra etablerade kulturinst­itutioner inifrån genom att bland annat öka representa­tionen inom dem.

– Men diskussion­en om vilka invandrarl­edda och -dominerade gräsrotsku­lturinitia­tiv som redan existerar i Finland, och huruvida man kan förbättra deras möjlighete­r att verka på egna villkor utanför etablerade strukturer är också en legitim diskussion, säger arbetsgrup­pens ordförande Pasi Saukkonen.

 ?? FOTO: RAMI AAPASUO ?? Festivalen Världen i byn i
■ Helsingfor­s är ett exempel på ett långvarigt, lyckat kulturmång­faldsproje­kt i Finland.
FOTO: RAMI AAPASUO Festivalen Världen i byn i ■ Helsingfor­s är ett exempel på ett långvarigt, lyckat kulturmång­faldsproje­kt i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland