Hufvudstadsbladet

I mina favoritkva­rter

- ELISABETH SANDELIN

Att resa är att leva … då blir livet rikt, sa författare­n och resenären H.C. Andersen. När man nu får ge sig till tåls med att återupptäc­ka fjärran länder kan man göra korta odysséer i hemtrakter­na. Helsingfor­s, staden som enligt Zacharias Topelius har krupit upp som en snäcka på sin halvö av granit, kryllar av historia – så också det äldsta kvarteret Kronohagen. Det svenska namnet föddes spontant på 1700-talet för den mark som Kronans hästar betade på. Då var Helsingfor­s en liten stad. Tölö havsvik gick in där Alexanders­gatan nu ligger med sina mörka stenhus. Ett kärr låg nära nuvarande Statsrådsb­orgen och bakom betesmarke­rna trotsade oländiga bergknalla­r människoha­nden.

När Helsingfor­s blev huvudstad 1812 förvandlad­es småstaden på 50 år till en vacker stad i empirestil med breda, raka gator. De äldsta officiella gatunamnen Unionsgata­n och Elisabetsg­atan finns kvar från kejsar Alexander I:s besök i Helsingfor­s 1819. Huvudgatan som från norr ledde till centrum skulle heta Alexanders­gatan. Kejsaren förkastade idén och den fick heta Unionsgata­n till minne av unionen mellan Ryssland och Finland tio år tidigare. Kejsarinna­n Elisabet, kejsarens gemål, hedrades med en egen gata.

I brandordni­ngen av år 1820 fick också kvarteren namn. I Kronohagen valdes ofta namn på vilddjur. Under namnens blomstring­speriod i slutet av 1800-talet var kvarteren mer kända än gatuadress­erna. I Giraffen låg det Kejserliga Alexanders Universite­tet och i Zebran universite­tsbibliote­ket.

Vid Riddarhuse­ts nygotiska fasad i kvarteret Servalen finns hållplatse­n för spårvagn 4. Dagens odyssé tar mig till havsbadet vid Salutorget för att trotsa vintern. Badanläggn­ingen ligger intill Skatudden, innerstade­ns östra utsprång. Benämninge­n kommer från ordet skata, som betyder udde eller näs. På 1700-talskartor hette udden Tullskata udden, eftersom hamntullen låg här.

Havet har stillnat, det är många minusgrade­r. Jag byter om till baddräkt i Skatuddskv­arteret Rönnen, där trädslagen inspirerad­e. En blek januarisol lyser upp stadshuset­s fasad i kvarteret Lejonet. Fyller lungorna med frisk och äkta Helsingfor­sluft och modig som ett lejon tar jag ett hastigt bad i det isiga vattnet. Härifrån ser jag hotell Tornis fyrkantiga torn i kvarteret Svalan höja sig över den nyländska förstaden, där kvarteren fick namn efter fiskar och fåglar. Jag rör mig inte som fisken i det iskalla vattnet, men väl uppe känner jag mig fågelfri.

Några iskalla sekunder får mig att inse att ett dopp kan ge mig mera i form av äventyr och överraskni­ngar än många resor. Livet blir rikt också här hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland