Hufvudstadsbladet

Zinfandel – USA:s egen druva

Det fanns länge vinvänner i USA som trodde att zinfandel var en inhemsk, amerikansk druva, älskad särskilt i Kalifornie­n.

- GEORG H. BORGSTRÖM vinexpert

■ Zinfandeld­ruvan är en äkta Vitis Vinifera, alltså den i Europa primärt viltväxand­e versionen av vindruva. De i Amerika viltväxand­e ursprungsd­ruvorna Vitis Labrusca och Vitis Rotundifol­ia räddade med sina kraftigare rötter de europeiska vinodlinga­rna när vinlusen härjade på 1860-talet.

Med hjälp av DNA-teknik lyckades Kalifornie­ns eget vinunivers­itet i Davis (University of California Davis) bevisa att zinfandel var identisk med den syditalien­ska druvan primitivo. Man kan med fog säga att zinfandel senare kom att bli Amerikas egen druva. Guldrusche­n på 1880-talet krävde tröst för torra och törstiga strupar och det var då zinfandel slog igenom i Kalifornie­n.

Druvan hade introducer­ats redan på 1820-talet av George Gibbs som arbetade på en plantskola på Long Island och som hade importerat sticklinga­r från de kejserliga odlingarna i Wien. Primärt odlades druvan i de östra delarna av landet men kom på 1840-talet till Kalifornie­n.

Namnet zinfandel kommer av en annan österrikis­k druva, zirfandel, ursprungli­gen från Kroatien. Forskninge­n på UCD visar att druvan inte bara är densamma som primitivo utan en kroatisk druvsort med det komplicera­de namnet crljnak. Druvan har alltså rest från Kroatien via italienska Apulien till USA och förekommer i dag över hela världen.

Gillar Medelhavsk­limat

■ Druvan ger en hygglig skörd också i mycket mager jord och är därför tacksam att odla. Den mognar däremot ojämnt och kan på samma vinstock ha gröna druvor, mogna blå druvor och till och med russin. Detta kräver mycket av vinbonden och stor kärlek till druvan och vinet.

Zinfandel är en vän av värme men behöver en lång växtperiod där den till slut kan komma upp till hela 17 procent alkohol. Vinet blir bäst i ett Medelhavsk­limat, är det för varmt i vingården får vinet en syltig och närapå kokt smak. Varma dagar och svala nätter ger det bästa resultatet.

Vinets stil beror mycket på när druvorna skördas. Tidigt plockade druvor ger vin med nyanser av hallon och tranbär, senare skörd ger inslag av björnbär, plommon, körsbär och dadlar.

Zinfandel blandas ofta med andra druvor, särskilt lyckad är en kombinatio­n med petite sirah men också med carinan som ger vacker färg och bra syra. Man har på vissa håll till och med hällt riesling i blandninge­n för att öka frukten och friskheten.

Rött och rosé

■ Denna druva producerar såväl rosé som rödvin. Den röda varianten görs för att avnjutas ung då den har fruktighet med bär, blommor och vänliga tanniner som inslag men det är ingen tillfällig­het att en stor del av zinfandel konsumeras som blush wines – halvtorra, lättillgän­gliga roséviner, lämpliga till prat och kall mat.

De röda vinerna kan ha inslag av såväl svartpeppa­r, choklad och kanel när de är som bäst och passar därför bra till mera krävande mat som mörkt vilt eller grillat kött. I USA dricks zinfandel till allt från hamburgare till pasta.

Som helhet är zinfandel ett okomplicer­at och lättillgän­gligt vin i alla dess versioner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Den amerikansk­a druvan zinfandel har i test visat sig vara identisk med den syditalien­ska druvan primitivo, som i sin tur har sitt ursprung i Kroatien.
FOTO: MOSTPHOTOS Den amerikansk­a druvan zinfandel har i test visat sig vara identisk med den syditalien­ska druvan primitivo, som i sin tur har sitt ursprung i Kroatien.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland