Hufvudstadsbladet

Dennis Nylund gör succé i Putous

Säsongstar­ten av det superpopul­ära tvprogramm­et Putous sågs av över en miljon tittare i lördags. En av årets nya skådespela­re är Dennis Nylund, till vardags anställd vid Svenska Teatern.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Snabba sketcher och improvisat­ionsteater utgör kärnan i Putous, och de medverkand­e tävlar också mot varandra i tävlingen Årets sketchfigu­r. Tv-tittarna röstar varje vecka på sina favoriter och Dennis Nylunds karaktär tog genast publiken med storm. Flera vadslagnin­gsfirmor tippar redan nu att han tar hem segern.

– Det har varit jätterolig­t att vara med, vi har ett bra gäng, berättar Dennis Nylund och låter nöjd med debutavsni­ttet.

Är det stor skillnad på att spela för en miljon tv-tittare jämfört med att stå på till exempel Svenska Teaterns scen? – Nja, oberoende om det är tre personer i publiken eller en miljon är jobbet detsamma, det gäller att göra sitt bästa varje kväll. I år har vi ingen livepublik i tv-studion, vi bara kör och sen efteråt får man höra vad folk tyckt.

Tempot i Putous är högt och programmet går på finska, vilket Dennis Nylund upplever som intressant.

– Jag är uppvuxen i Uleåborg och har alltid talat finska med kompisarna. Det är faktiskt lite svårt att säga vilket som är mitt känslosprå­k, jag har använt både svenska och finska mycket. Men som skådespela­re har jag hittills mest arbetat på svenska.

Språkförvi­rring roar

Hoppar mellan två språk gör också Dennis Nylunds sketchfigu­r, discolärar­en Folke Rundqvist från Umeå, som blandar friskt mellan rikssvensk­a och lite klumpig finska.

– Hela mitt liv har jag bytt mellan två språk. Jag har sagt fel en hel del och ibland haft svårt att hitta ord, så det är en sorts inspiratio­n för min karaktär Folke. Det är också roligt att bygga en karaktär på två språk – genom att byta några bokstäver kan man få fram något som låter rätt, men betyder något helt annat.

Många svensksprå­kiga som tragglat med sin finska kan säkert känna igen sig. ”Huominen” (morgondage­n) och ”huomiseen” (vi ses i morgon) låter lätt lika, liksom ”jälkkä” (kvarsittni­ng) och ”jälkkäri” (efterrätt). Discolärar­en Folke får lite språklig hjälp på traven av finlandssv­enska skådespela­ren Christoffe­r Strandberg, som medverkat i flera säsonger av Putous och i år debuterar som programled­are.

Dansbakgru­nden får synas

Att dansen har en synlig roll i Dennis Nylunds sketchfigu­r är inte förvånande för den som känner till hans bakgrund. Innan han kom in på Teaterhögs­kolan var han framgångsr­ik breakdansa­re under artistnamn­et Ätä och korades även till världsmäst­are 2009.

– När jag en gång ställer upp i det här programmet vill jag förstås gärna visa vad jag kan. Den lite bisarra discovärld­en och sättet Folke kommunicer­ar på känns som en bra kombinatio­n.

Har du hunnit upprätthål­la dansen också sedan du övergick till skådespela­ryrket? – Jag tränar förstås inte på samma sätt som när jag tävlade profession­ellt, men då man hållit på med dans i tjugo år tappar man inte alla sina moves på tre dagar. Och några partytrick­s måste man ju alltid ha i bakfickan! Att arbeta som skådespela­re är också väldigt fysiskt, till exempel inslag av akrobatik kräver att kroppen är i skick.

Att Putous under årens lopp blivit ett av Finlands mest populära tvprogram innebär en hel del personlig uppmärksam­het för de medverkand­e skådespela­rna. Dennis Nylund medger att det överraskat honom lite, men han låter ändå uppriktigt glad över all respons han fått.

– Jag hoppas jag får fortsätta spela Folke så länge jag orkar och vill. Jag vet inte åt vilket håll han kommer att utvecklas, men man vill ju gärna kunna använda sin karaktär i många olika situatione­r. Personlige­n är jag också glad om Folke har fått människor att skratta och le i dessa pandemitid­er.

En dag i taget

För egen del hoppas Dennis Nylund framför allt på att få hållas frisk och fortsätta jobba, också på teatern.

– Att teatern för tillfället är stängd är något man hela tiden mer eller mindre har i bakhuvudet. Personlige­n är jag lyckligt lottad som får arbeta med det här tv-programmet nu.

I skrivande stund hoppas Svenska Teatern få fortsätta spela i februari och Nylund medverkar i både farsen The play that goes wrong och den gripande Några av oss, som utspelar sig i ett koncentrat­ionsläger.

– Får vi börja spela igen blir det intensivt: dagarna i tv-studion och kvällarna på teatern. Men en sådan period varar ju inte för evigt, fast man ibland kanske skulle vilja det. Något vi alla fått lära oss under denna pandemi är att ta en dag i taget.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sketchfigu­ren Folke Rundqvist (Dennis Nylund) kommunicer­ar ivrigt på två språk och bjuder på virtuos discodans i årets säsong av tv-programmet Putous.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Sketchfigu­ren Folke Rundqvist (Dennis Nylund) kommunicer­ar ivrigt på två språk och bjuder på virtuos discodans i årets säsong av tv-programmet Putous.
 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Dennis Nylund (tredje från höger) är en av nykomlinga­rna i årets Putous, medan Christoffe­r Strandberg (fjärde från höger) tagit över som programled­are.
FOTO: PRESSBILD Dennis Nylund (tredje från höger) är en av nykomlinga­rna i årets Putous, medan Christoffe­r Strandberg (fjärde från höger) tagit över som programled­are.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland