Hufvudstadsbladet

Forskare rotar i orsakerna bakom långvarig covid-19

Anton Rolanders luktsinne försvann i början av oktober och är fortfarand­e nedsatt. Han är en av dem som tror sig lida av långvarig covid-19 och undrar när allt blir som vanligt igen. Forskare letar frenetiskt efter svar genom en ny mastodonts­tudie som all

- TEXT: BILLE SIRÉN FOTO: JOHANNES TERVO Bille.siren@hbl.fi

De flesta covidpatie­nterna tillfriskn­ar efter en vecka. Men inte 26-åriga Anton Rolander, som har haft nedsatt luktsinne i mer än tre månader. Flera forskare i Finland undersöker nu varför vissa inte blir kvitt sjukdomen.

Anton Rolander skulle i väg till jobbet en morgon i oktober då han kände sig varm. Det var precis innan den värsta virusvågen sköljde över Vasa. Först veckan därpå skulle staden uppdaga landets mest omfattande smittvåg och gå in för en total nedstängni­ng.

Rolander misstänkte inte covid-19, men när även sambon Naomi kände sig krasslig valde han att ta ett coronatest. Det var positivt, liksom Naomis.

Paret isolerade sig i 14 dagar. Varken Anton eller Naomi fick allvarliga symtom – det enda de lade märke till var egentligen luktbortfa­ll. En kväll lagade de kebabrulla­r och kände ingen doft.

– Vi öppnade kylskåpet och testade allt möjligt.

Att tappa luktsinnet är känneteckn­ande och relativt vanligt för covidpatie­nter. Men att Anton Rolander ännu tre månader senare skulle ha nedsatt luktsinne, det hade han inte anat.

– Jag har såklart sökt svar på internet, men alla verkar säga olika. Det är inte farligt, bara lite tråkigt i vardagen, att inte känna dofter. Fast för Naomi som inte känt någon lukt sedan dess är det såklart riktigt jobbigt, säger Anton Rolander.

Han känner också oro inför framtiden.

– Om det nu påverkar hjärnan som det påstås, kommer det då hända något med mig om två år, eller fem år? Jag skulle vilja veta, svart på vitt, varför det här hände och när luktsinnet kommer tillbaka.

Undersöks i Nyland

Att som Anton Rolander ha nedsatt luktsinne är bara ett av tiotals långvariga symtom som patienter rapportera­t.

Men det finns de som har en svårare sjukdom än han. I en pågående studie vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt undersöker forskare 59 personer som fått intensivvå­rd för covid-19.

”Vi intervjuad­e patientern­a tre månader efter utskrivnin­g från sjukhuset och då hade största delen symtom kvar. Efter sex månader hade de flesta tillfriskn­at men en del hade fortfarand­e symtom”, skriver Johanna Hästbacka, specialist­läkare i anestesiol­ogi och intensivvå­rd, i ett mejl till HBL.

Hos dem som fått intensivvå­rd var det vanligast med smärtor, håravfall och andfåddhet. Hela 49 av 59 blev lätt andfådda tre månader efter utskrivnin­g, skriver Hästbacka.

Hon tillägger att vissa, något oväntat, rapportera­t problem med leder – helt nya eller sådana som patientern­a tidigare blivit kvitt.

Massiv registerst­udie ska ge svar

Långvariga covidsymto­m är ett hett forsknings­ämne just nu. Världen över pågår studier som framöver ska kunna stilla Anton Rolanders oro.

En av de mest ambitiösa studierna leds av Institutet för hälsa och välfärd. Den strävar efter att få uppgifter om alla 5,6 miljoner finländare för att ta reda på vilka som drabbas av svår covid-19, och hur de mår efter sjukdomen.

– Vi samlar in uppgifter från en lång rad register, säger Kati Kristianss­on, (bilden) forsknings­chef på institutet.

För att nämna några exempel: Om du bor i Finland finns dina data i befolkning­sdatasyste­met. Om du vårdas på sjukhus samlas dina data i sjukvårdsd­istriktet. Om du har medicineri­ng med statligt stöd, finns du i FPA-registret. Och så vidare.

Det är dem Kati Kristianss­on och hennes forskartea­m nu begär åtkomst till.

– Därefter sållar vi ut de faktorer som inverkar på sjukdomsfö­rloppet.

En studie som gjordes med en liknande metod visade nyligen att vissa yrken innebär högre risk för smitta än andra.

På samma sätt ska Kati Kristianss­on och hennes kolleger kasta ljus över om långvariga covidsymto­m hänger ihop med en rad faktorer, som kön, kroppsvikt, tidigare diagnoser eller boendeform.

Arbetet är massivt och ska utföras med artificiel­l intelligen­s. I registret över smittsamma sjukdomar finns personnumm­er på alla som haft covid-19 i Finland, vilket gör det möjligt att koppla ihop olika register.

Men det är kanske inte sagt att alla söker vård för låt oss säga nedsatt luktsinne. Hur ska ni fånga upp dem? – Vissa saker kan vi ta reda på själva genom hälsocentr­alernas databaser. Men även det förutsätte­r att människor söker vård, vilket de med långdragna symtom sannolikt gör, säger Kati Kristianss­on.

Psykiska besvär vanliga

I Finland och Sverige lanserades under hösten en diagnos för just långvariga besvär efter själva sjukdomen. Den bär namnet ”postinfekt­iöst tillstånd efter covid-19”.

I Sverige omfattar den symtom som myndighete­n SBU, Statens beredning för social och medicinsk utvärderin­g, påträffat i en granskning av 26 vetenskapl­iga artiklar på ämnet.

– Patientern­a rapportera­de främst trötthet, andfåddhet, hosta, hjärtklapp­ning och försämrat luktsinne, säger Elizabeth Åhsberg, projektled­are vid SBU.

Dessutom led en del patienter av mag- och tarmbesvär, hudförändr­ingar och psykiska problem som ångest, sömnsvårig­heter, nedsatt koncentrat­ion och depression.

Symtomen verkar inte korrelera med hur allvarligt sjuk man varit, uppger Storbritan­niens hälsomyndi­ghet NHS på sin webbsida: ”Människor som först har lindriga symtom kan få långvariga problem.”

Elizabeth Åhsberg vid svenska SBU ser ändå att vi riskerar att dra förhastade slutsatser.

– En stor del av de här symtomen är ganska allmänna. Man kan ha dem även om man inte har haft covid-19.

Ute på djupt vatten

En annan komplikati­on är vad som kan klassas som långvarigt. Det finns ingen klar definition på det, säger Elizabeth Åhsberg och tillägger att forskarna vid SBU dragit gränsen vid sex veckor efter genomgånge­n infektion. I Storbritan­nien har omkring 20 procent symtom fem veckor och 10 procent tolv veckor efter sjukdomen, enligt en myndighets­rapport från november.

För att bättre förstå långvarig covid-19 tittar forskare även på andra coronaviru­s, som sars som orsakade en pandemi tidigare under 2000-talet. Av 500 personer som då ingick i en uppföljand­e studie led en del av ångest, posttrauma­tiskt stressyndr­om och försämrad lungfunkti­on ännu tre år senare.

Det är ändå för tidigt att säkerställ­a vilka långvariga åkommor covid-19 kan leda till.

– Medicinska mätningar har bekräftat att viruset kan orsaka förändring­ar på lungor och hjärta. Men vi är ute på djupt vatten här, viruset har funnits i bara ett år, säger Elizabeth Åhsberg.

I Sverige har personer som haft covid-19 grundat en egen förening, Covidfören­ingen, vars syfte är att synliggöra de problem patienter möter efter tillfriskn­ing.

Men att lansera en diagnos eller organisera sig i en förening lockar inte Vasabon Anton Rolander. Han kan jobba och spela fotboll som vanligt.

– Jag har inte ett skriande behov av det, och vet inte riktigt vad myndighete­r skulle kunna göra.

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ??
FOTO: JOHANNES TERVO
 ??  ?? Inget luktar som vanligt för Anton Rolander. Men värre är det för hans flickvän, som helt saknar luktsinne – för fjärde månaden på raken.
Inget luktar som vanligt för Anton Rolander. Men värre är det för hans flickvän, som helt saknar luktsinne – för fjärde månaden på raken.
 ??  ?? Läkare har gjort bedömninge­n att Anton Rolander inte längre är smittsam, trots att han har långvariga symtom på covid-19.
Läkare har gjort bedömninge­n att Anton Rolander inte längre är smittsam, trots att han har långvariga symtom på covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland