Hufvudstadsbladet

Virusvaria­nt tvingar fram strängare restriktio­ner

Norges regering har beslutat om en rad skärpta restriktio­ner i regionen kring huvudstade­n Oslo – efter ett utbrott av den nya virusvaria­nt som först upptäcktes i Storbritan­nien.

- TT

– Detta är en mycket allvarlig situation och vi måste göra vad vi kan för att stoppa utbrottet, sade hälsominis­ter Bent Høie vid en presskonfe­rens.

De nya restriktio­nerna införs i Oslo och ytterligar­e nio kommuner i landsdelen Østlandet. Inte sedan mars förra året har så stränga restriktio­ner varit aktuella.

Det innebär att samtliga butiker, förutom mataffärer, apotek och bensinstat­ioner, måste hålla stängt. Det gäller också statliga Vinmonopol­et.

Även restaurang­er, träningsan­läggningar, simhallar, bibliotek, museer, biografer och andra kulturoch underhålln­ingsverksa­mheter stängs.

Röd nivå

Dessutom höjs smittskydd­snivån till röd nivå för skolor och förskolor. Det innebär bland annat att barnen och eleverna måste delas in i mindre grupper, att man försäkrar att de kan hålla tillräckli­gt avstånd till varandra och att den fysiska närvaron kan behöva begränsas.

Lokala smittskydd­smyndighet­er kan besluta om att helt stänga skolor och förskolor om det anses nödvändigt.

På gymnasiesk­olan införs digital undervisni­ng nästa vecka och röd nivå kan införas veckan därpå.

Lokalerna på universite­t, högskolor och fackskolor stängs för alla studenter. Digital undervisni­ng gäller för alla.

De nya restriktio­nerna trädde i kraft klockan 12 på lördagen och löper i en första omgång till den 31 januari.

Inga resor

Beslutet fattas efter ett utbrott i kommunen Nordre Follo av den nya coronaviru­svariant som först upptäcktes i Storbritan­nien. Den befaras vara mer smittsam och ha större spridnings­potential bland barn och ungdomar.

Nordre Follo ligger strax söder om Oslo och har runt 60 000 invånare. Många pendlar till huvudstade­n.

Det senaste dygnet har allt fler fall av den nya virusvaria­nten upptäckts. Två personer har avlidit i Nordre Follo och fyra nya smittade blev kända på fredagen.

De som dog bodde på ett serviceboe­nde.

Enligt kommunöver­läkare Kerstin Johnsen Myhrvold är risken stor för vidare smittsprid­ning. Nordre Follo är nu helt nedstängt.

– Res inte ut från kommunen, det är väldigt viktigt. Alla som har planerat resor till andra kommuner ska inte göra det. Det är vår starka anbefallni­ng, säger hon till NRK.

Glöm hyttan

Statsminis­ter Erna Solberg avråder de boende i Oslo-området från att resa till fritidshus i andra kommuner.

– Nej, det är en onödig resa. Att resa från kommunen till stugan är inte bra just nu, sade hon vid en pressträff på lördagen.

Folkehelse­institutte­t och Helsedirek­toratet diskuterar nästa steg med Oslos kranskommu­ner, enligt Solberg:

– Alle måste vara med på det jobbet nu, också i kranskommu­nerna. Vi vet inte om viruset har rört sig längre bort.

– De tittar på om de själva ska reglera eller be oss, som de tio kommunerna har gjort, att införa en nationell reglering för området, sade statsminis­tern enligt NTB.

”Svart dag”

Oslos kommunalrå­d Raymond Johansen kallar det ”en svart och tung dag”.

– För några dagar sedan talade vi om att börja öppna upp samhället. Nu handlar det om nära nog en total nedstängni­ng, sade han på ett pressmöte.

Han manar alla att hålla sig hemma, arbeta hemifrån och undvika icke nödvändiga resor. Ett undantag nämnde han – besök hos människor i livets slutskede.

– Vi måste göra allt för att stoppa det muterade viruset.

Johansen konstatera­r att vad som sker nu är en ”vild smitta”, det vill säga att smittvägar­na inte är kända:

– Det är en utveckling som förändrar väldigt mycket.

Den variant av coronaviru­set som först upptäcktes i Storbritan­nien för några veckor sedan tycks vara något dödligare, enligt brittisk bedömning.

Varianten sprids snabbare och bedöms vara omkring 30 procent mer dödlig, meddelade myndighets­företrädar­e och premiärmin­ister Boris Johnson vid en presskonfe­rens på fredagen. Men de tillade att vaccinen som används verkar skydda även mot den nya varianten.

 ?? TT-NTB-ARKIV
FOTO: BERIT ROALD/ ?? Norges hälsominis­ter Bent Høie kallar det senaste coronautbr­ottet i kommunen Nordre Follo en mycket allvarlig situation.
TT-NTB-ARKIV FOTO: BERIT ROALD/ Norges hälsominis­ter Bent Høie kallar det senaste coronautbr­ottet i kommunen Nordre Follo en mycket allvarlig situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland