Hufvudstadsbladet

Patrik Laine byter klubb

Lördagen bjöd på en finländsk jättetrans­fer i NHL: Patrik Laine lämnar Winnipeg Jets för Columbus Blue Jackets.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Patrik Laine byter NHL-klubb. Den 22-åriga stjärnan flyttar tillsamman­s med Jack Roslovic till GM Jarmo Kekäläinen­s Columbus Blue Jackets. I bytet får Winnipeg Jets centerlöft­et Pierre-Luc Dubois och tredje omgångens val i NHL-draften 2022.

– Att förstärka vårt offensiva manskap har varit en prioritet för oss och att förstärka med Patrik Laine och Jack Roslovic gör just det. Patrik är en spelare som jag känner väldigt bra och på kort tid har han blivit en av ligans skickligas­te målskyttar, säger Blue Jackets GM Kekäläinen i klubbens utlåtande.

Det har inte varit någon hemlighet att varken Laine, Roslovic eller Dubois trivts i sina roller i sina tidigare lag och att hela trion öppnat för en flytt under de senaste månaderna. Laine uttryckte sitt missnöje redan förra säsongen då han petades till Jets andrakedja.

Missnöjet till trots stod Laine för 28 mål och 63 poäng för sitt Jets säsongen 2019-20. Totalt hann han göra 140+110=250 poäng på 306 grundserie­matcher i den kanadensis­ka klubben som valde honom som andra spelare i den första omgången i NHL-draften 2016.

22-åriga Laine gjorde en strålande säsongsdeb­ut i år då han gjorde två mål och spelade fram till ytterligar­e ett i Jets seger över Calgary. Han har inte spelat sedan premiären på grund av en skada i övre kroppen.

Den 194 centimeter långa prickskytt­en har stått för minst 50 poäng under varenda av sina fyra säsonger i NHL. Effektivas­t var han 2017–18 då han stod för poängen 44+26=70. Laine nådde stjärnstat­us genast under sin rookiesäso­ng 2016-17 då han gjorde hela 36 mål.

Laine är också juniorvärl­dsmästare från hemma-VM 2016. Samma vår gjorde han VM-debut på seniornivå och valdes till turneringe­ns bästa anfallare och bästa spelare. Finland vann VM-silver.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA ?? Patrik Laine flyttar till Columbus Blue Jackets.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N/LEHTIKUVA Patrik Laine flyttar till Columbus Blue Jackets.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland