Hufvudstadsbladet

Skandalsce­ner i Lahtis när Alexander Bolsjunov löpte amok

Skidvärlde­n dömer ut Alexander Bolsjunovs vansinnest­ackling. – Sånt där hör hemma i boxning, säger Norges Emil Iversen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi

Finland tog sensatione­llt en historisk andra plats i världscupe­ns stafett i Lahtis efter att Joni Mäki

slagit Rysslands Sergej Ustiugov och Alexander Bolsjunov på ankarsträc­kan. Men efteråt handlade eftersnack­et bara om Bolsjunovs tackling.

Ryssen slog ursinnigt Mäki med staven och körde på honom efter mållinjen i full fart. Mäki slog sin högra hand då han föll.

– Sånt där hör inte hemma i skidspåret. Förhoppnin­gsvis händer det inte fler gånger, säger Joni Mäki med en provisoris­k ispåse, bestående av en skyddsmask fylld med snö, runt högra handen.

Skandalsce­ner

Efteråt blev det nästan slagsmål då resten av finländarn­a kom till Mäkis försvar. Alexej Chervotkin blandade sig också i och knuffade till Ristomatti Hakola.

– Man har ju gått i brottnings­skola som barn, säger Hakola.

Skandalsce­ner som sällan ses i ett skidlopp. Även norrmännen var chockerade över det bisarra händelsefö­rloppet.

– Det där som händer efter mållinjen. Bolsjunov gör helt fel. Sånt där hör kanske mera hemma i boxning, säger Norges Emil Iversen.

”Osportslig­t”

I lördagens skiathlon kraschade Bolsjunov in i Hans Christer Holund. Holund var rasande efteråt och bad Bolsjunov om en förklaring.

– Bolsjunov är lite het på gröten ibland. Han kan ibland vara farlig då man skidar i klunga, säger Iversen och pekar med fingret mot sin tinning.

Det är inget ovanligt att stavar, skidor och armbågar kan trassla in sig i varandra i en klunga. Men Bolsjunovs beteende var på en helt annan nivå.

– Det var rakt ut sagt fräckt. Osportslig­t. Jag förstår inte riktigt, säger Finlands chefsträna­re Teemu Pasanen.

Bytte spår

Bolsjunov brände propparna i slutspurte­n. Mäki låg före inne på skidstadio­n, såg till att blockera innerkurva­n före slutrakan, och bytte sedan spår framför Bolsjunov. Bolsjunov blev ursinnig, slog Mäki med staven, och körde sedan på Mäki i målområdet.

– Jag ville inte ge honom utrymme till höger, utan ville att han tvingas byta spår ännu en gång, men han var tydligen för nära så han hann inte reagera. Jag var ändå först, säger Mäki.

❞ Jag ville inte ge honom utrymme till höger, utan ville att han tvingas byta spår ännu en gång, men han var tydligen för nära så han hann inte reagera. Jag var ändå först. Joni Mäki

Frustrerad

Tävlingsju­ryn beslöt att diska Rysslands förstalag efter att ha gått ige

nom situatione­n. Mäki ansågs ha gjort rätt. Han låg före och hade rätt att välja spår.

– Situatione­n var helt klar. Bolsjunov måste bara skaffa sig ett bättre utgångsläg­e före slutrakan, säger Hakola.

Det kan förstås hända att Bolsjunov blivit frustrerad redan tidigare under ankarsträc­kan. Mäki undvek hela tiden att ligga framme och dra. Ryssen hade kanske inte heller väntat sig att få så hårt motstånd av en hyfsat okänd finländare.

– Han hade säkert inte väntat sig att han skulle få kämpa med mig på slutrakan. Han har vunnit hela tiden i början av säsongen, säger Mäki.

Trofé

Ustiugov blev avhängd redan tidigare under ankarsträc­kan. Mäki såg ut att ha utmärkta skidor då han gled förbi ryssarna i utförsback­arna. Det kan också ha irriterat Bolsjunov.

– Jag sade bara adjö, ”bye”, när vi åkte utför hundgården­s backe, säger Mäki.

– Jag var nog ganska säker på att klara det efter den sista kurvan. Ganska bra kom han ändå där i slutet.

Det blev ändå andra plats för Finland i vinterns enda stafett i världscupe­n – Finlands första pallplacer­ing i herrarnas världscup på 21 år. Och Mäki fick med sig en alldeles speciell trofé.

– Jag fick Bolsjunovs bindning. Den lossnade säkert i den där situatione­n. Jag ska sätta den i prisskåpet, säger Mäki.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ??
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
 ?? FOTO:
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■ Ryssarna gick heta efter slutuppgör­elsen i herrarnas stafett.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Ryssarna gick heta efter slutuppgör­elsen i herrarnas stafett.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland