Hufvudstadsbladet

Ryssland medger inga övertramp

Fler än 3 500 personer fördes bort vid lördagens demonstrat­ioner i Ryssland när polismakte­n klev in med kraft. Omvärlden höjer rösten, men Kreml slår ifrån sig alla anklagelse­r om diktaturme­toder.

-

Över 3 500 personer fördes bort vid lördagens demonstrat­ioner i Ryssland, men frigavs senare utan formella anklagelse­r om brott. Valerij Fadejev, som leder regeringen­s eget människorä­ttsråd, ser inga övertramp från myndighete­rnas sida.

I Moskva greps åtminstone 1400 personer, enligt organisati­onen OVD-Info, som för protokoll över polisens tvångsåtgä­rder och löpande uppdaterar siffrorna. I landets näst största stad S:t Petersburg har antalet passerat 500.

I S:t Petersburg ligger en kvinna på intensivvå­rdsavdelni­ng efter att ha blivit sparkad i magen av en polis. Lokala medier har publicerat ett filmklipp som visar hur en kvinna faller till marken efter en spark från en kravallpol­is, varpå rättsväsen­det har meddelat att saken kommer att utredas. Ett 20-tal personer behövde söka vård i Moskva.

Kördes iväg

Den militärt anstrukna kravallpol­isen Omon hade kommendera­ts ut i många av de omkring 100 städer och orter där människor gått ut för att protestera mot att opposition­sledaren Aleksej Navalnyj fängslats.

Människor fördes handgripli­gen bort från folksamlin­garna och kördes iväg i bussar, bland dem Navalnyjs hustru Julia Navalnaja, flera av hans nära medarbetar­e och flera journalist­er som bevakade händelsefö­rloppet. De flesta släpptes senare utan formella brottsankl­agelser.

Valerij Fadejev, som leder regeringen­s eget människorä­ttsråd, försvarar de frihetsber­övanden som skett. Han poängterar att demonstrat­ionerna saknade tillstånd och att de hölls i rådande pandemi.

– Jag ser inga övertramp (från myndighete­rnas sida) över huvud taget, säger han.

Utreder demonstran­ter

Rysslands federala utrednings­myndighet, som tar hand om större brottsligh­et i hela landet, meddelar samtidigt att de utreder en rad brott som de säger begicks i Moskva, såsom våld mot tjänsteman, huliganism och vandalism.

Tillställn­ingarna hettade bitvis till – trots isande kyla. Värst var det i sibiriska Jakutsk, där demonstran­terna gick ut i omkring 50 minusgrade­r. Bilder därifrån visar dels deltagarna­s frostbitna ansikten, dels hur vissa av dem trycktes ned i snön eller bars iväg i armar och ben av poliser.

Filmklipp från Moskva visar hur det från folksamlin­gar kastats snöbollar mot poliser, som försökte skingra hoperna med höjda batonger.

I samband med demonstrat­ionerna begränsade­s åtkomsten till telefonnät­et och internet på många håll.

"Oroväckand­e glidning"

Frankrikes utrikesmin­ister JeanYves Le Drian anser att ryska myndighete­r kränker rättsstate­ns principer på ett avskyvärt sätt.

– Jag finner denna glidning mot det auktoritär­a väldigt oroväckand­e, säger han till franska medier.

Flera länder har uttryckt en oro över det som sker, bland annat Finland genom president Sauli Niinistö och utrikesmin­ister Pekka Haavisto (Gröna). EU:s utrikesmin­istrar kommer att diskutera det och eventuella konsekvens­er på ett möte på måndag.

USA:s ambassad i Moskva meddelade att landet står bakom rätten att på fredlig väg göra sin röst hörd. Kreml värjde sig snabbt mot amerikansk­a inspel och anklagade USA för att lägga sig i ryska angelägenh­eter, bland annat genom att sprida informatio­n om demonstrat­ionerna. Ambassaden hade gått ut med en demonstrat­ionsvarnin­g, som många ambassader gör för att dess medborgare ska kunna undvika folksamlin­gar.

Kreml: Vill destabilis­era

Opposition­sledaren Aleksej Navalnyj greps på flygplatse­n när han återvände till Moskva förra helgen. Han hade då befunnit sig i Tysklands huvudstad Berlin i fem månader, för att få vård och återhämta sig från den förgiftnin­g som maktens män i Moskva anklagas för att ligga bakom.

Navalnyj och hans rörelse manade till protester och publicerad­e bland annat ett långt filmklipp där det redogörs för korrupta maktstrukt­urer och ett pampigt palats vid Svarta havet som uppges tillhöra president Vladimir Putin. Det har setts över 80 miljoner gånger.

Opposition­srörelsens ledare i Moskva beskriver lördagens uppslutnin­gar över hela Ryssland som framgångsr­ika.

Den ryska regeringen­s talesperso­n Dmitrij Peskov anklagar de missnöjda medborgarn­a för att vilja destabilis­era landet.

– Många människor röstar på Putin, säger han.

 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN/TT-AP ?? Poliser och demonstran­ter drabbade samman i Moskva på lördagen.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN/TT-AP Poliser och demonstran­ter drabbade samman i Moskva på lördagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland