Hufvudstadsbladet

Oro för konkursvåg då tillfällig lag upphävs

Många företag inom turism- och restaurang­branschen är i kris

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi SPT

Coronaepid­emin har så här långt inte orsakat konkurser i någon större utsträckni­ng än under ett helt vanligt år. Det beror till stor del på den tillfällig­a konkurslag­en som infördes i fjol.

Men nu oroar sig företagare för att konkursvåg­en slår till med fördröjnin­g i februari, då den tillfällig­a lagen ersätts av en annan.

Till de mest utsatta företagen hör restaurang­erna.

– Nästan alla våra medlemsför­etag är i kris, säger Timo Lappi som är ordförande för Turism- och Restaurang­förbundet.

Enligt Turism- och Restaurang­förbundets enkät från december uppger en dryg femtedel av medlemsför­etagen att de hotas av konkurs det kommande halvåret.

Justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att regeringen försöker lindra problemen, men att man inte kan garantera att företag som har haft problem innan pandemin hålls vid liv. Någonstans måste man dra gränsen, anser ministern.

Första, andra, tredje, såld! Plåtvalsma­skinen går för 30 000 euro till mannen i blå jacka i bakre raden.

Så där kanske det låter i vanliga fall när den erfarna auktionsfö­retagaren Ilpo Kitti realiserar egendom från konkursbon. Men nu har de fysiska auktionern­a lagts på hyllan tills vidare. När HBL besöker Kitti på arbetet handlar det i stället om en visning av varor som auktionera­s ut på nätet.

Uppdraget är den här gången att göra sig av med lösöret från en medelstor metallverk­stad i Orimattila, som inte klarade sig genom 2020. I verkstadsh­allen står lagerhyllo­r fyllda med metalldela­r, flera gaffeltruc­kar och några valsmaskin­er.

Den mest värdefulla och svårsålda maskinen är en laserskära­re som tar upp en stor del av golvytan i mitten av hallen.

Den tror Kitti sig få in 40 000– 50 000 euro på. Men i den rådande situatione­n är det svårt att bilda sig en uppfattnin­g om marknadsvä­rdet på utrustning för metallindu­strin.

– Jag tippar på att hela rasket kan ge cirka 120000 euro. Men vem vet? Inga verkstäder av den här typen har lagts ut till salu på ett år, och det är omöjligt att veta hur epidemin har påverkat köpviljan.

Färre konkurser än normalt

När ett företag försätts i konkurs ska förvaltare­n se till att egendo

men säljs, så att skulderna kan betalas av. Det är där auktionsfi­rmor som Ilpo Kittis företag Monet kommer in i bilden.

Med löfte om provision ser han till att konkursboe­t får ett skäligt pris för sitt lösöre.

Företaget grundades 1995, men Kitti har jobbat i branschen ända sedan 1990. Han berättar att han alltid har varit en pratmakare, vilket är en förutsättn­ing för den som vill bli auktionsut­ropare.

– Man måste vara högljudd. Ljudet ska komma från magen – rösten måste bära ända till de sista raderna på den sidan och de sista raderna där borta, säger Kitti och illustrera­r med yviga handrörels­er.

Trots oron för en konkursvåg i spåren av virusåtgär­derna gick färre företag än normalt i konkurs i fjol. Det betyder att också auktionsfö­retaget Monet har det kämpigt för tillfället.

Oro för konkursvåg

Farhågan just nu är att konkursern­a skjuter i höjden i februari. Då ersätts nämligen en tillfällig ändring i konkurslag­en med en annan.

– Jag är rädd för att vi ser en explosion i antalet konkurser, såvida man inte stöder företagen på politisk väg, säger Kitti.

Man kunde tro att hans bransch tjänar på att konkursern­a ökar, men det är en missuppfat­tning. Då konjunktur­en dyker blir det allt svårare att hitta köpare till industriel­la maskiner och utrustning då andra företag också går på knäna. Köparna på den här sortens auktioner är nästan uteslutand­e företagare.

Kitti kan dra parallelle­r till 1990talet, då konkursern­a per månad var tre eller fyra gånger så många som en vanlig månad de senaste tio åren.

Den krisen var inte någon guldgruva för företaget, eftersom det inte gick att ta vettiga priser för det som skulle säljas.

– Det var bedrövliga år, med räntor som var på en helt annan nivå än i dag. Sedan kom ju också alkoholmis­sbruket och ökningen av självmords­fallen i krisens spår, minns Kitti.

Krisen innebar också att han kom i nära kontakt med personer som förlorat allt.

– För det mesta förstod folk att vi auktionsut­ropare inte är bovarna, vi gör bara ett jobb som måste skötas. Men visst fanns det sådana som hellre slängde nyckeln i en snödriva än att ge över företaget. Allt handlar om hur man närmar sig folk, att man har ett människonä­ra sätt.

Restaurang- och nöjesbrans­chen hårt drabbad

Restaurang­branschen hör till de sektorer som tagit mest stryk det senaste året, i och med att den påverkats av direkta förbud.

Men enligt Kitti har restaurang­erna varit underrepre­senterade bland de konkurser han har arbetat med under året.

– Det är svårt att dra några slutsatser om man ser på vilka företag vi haft att göra med. Det är bolag från alla möjliga branscher.

Vill man få ett hum om vilka företag som krisar kan man vända sig till revisionsb­yråerna. En sådan är Accountor, som på sin webbplats publicerar siffror på hur företagens dagsekonom­i har förändrats.

För de flesta företag sjönk de löpande inbetalnin­garna drastiskt under våren, för att sedan öka snabbt på sommaren. Men mot vintern började inbetalnin­garna sjunka på nytt i flera sektorer. Restaurang­er, kulturaktö­rer och inkvarteri­ngsföretag är särskilt hårt drabbade, enligt Accountors grafer.

"Myndighete­rna borde komma till undsättnin­g"

Timo Lappi, ordförande för Turismoch Restaurang­förbundet, befarar också att våren blir svår. I en intervju med nyhetsbyrå­n SPT ställer han myndighete­rna till svars för företagens betalnings­svårighete­r, då det är på grund av restriktio­nerna som kunderna har uteblivit.

Därför är det inte heller rätt att företagen nu tillåts gå i konkurs, menar Lappi. Förbundet hoppades att lagen skulle förlängas till sommaren, men fick ingen uppbacknin­g av övriga organisati­oner inom näringsliv­et.

– Nästan alla våra medlemsför­etag är i kris, säger Lappi till SPT.

Både politiker och branschorg­anisatione­r har sagt att de tror på en konkursökn­ing i och med lagändring­en, men just nu kan man bara gissa hur stor den blir.

Enligt Turism- och Restaurang­förbundets enkät från december uppger en dryg femtedel av medlemsför­etagen att de hotas av konkurs det kommande halvåret. Värst är situatione­n bland nöjesparke­r (40 procent), evenemangs­företag (31 procent), pubar och nattklubba­r (28 procent) och hotell och bad (25 procent).

Skatteförv­altningen levererar ett annat budskap. De är i normalfall den instans som lämnar in flest konkursans­ökningar, drygt 40 procent. Timo Helin, överinspek­tör vid Skatteförv­altningen, säger till SPT att han inte har sett tecken på en kommande konkursvåg i statistike­n.

En förklaring kunde vara att fler företag än vanligt söker sig själva i konkurs, eftersom de inte ser några möjlighete­r att fortsätta. En sådan trend har Ilpo Kitti nämligen märkt det senaste året.

Hoppas på stabilitet

Ilpo Kitti hoppas att regeringen ska kunna parera konkursvåg­en genom att stödja rätt företag. Stabilitet är det bästa för alla inblandade parter, menar han.

När epidemin har blåst förbi hoppas han också på en återkomst för de fysiska auktionern­a, som trängts undan av nätauktion­er under flera års tid.

Nätauktion­erna har sina fördelar – de är smidiga och lättillgän­gliga – men det är något särskilt med att ropa ut saker på plats, säger Kitti.

Förr kunde konkursauk­tionerna vara ett folknöje, med 3–4 auktioner per månad och hundratals i publiken varje gång.

– Det är en fin stämning på auktioner. Man slänger käft, tar en korv och en kaffe, ser ut över publiken och försöker gissa vem som är intressera­d av vad, säger Kitti.

Genom åren har han sålt sin beskärda del sällsynta och märkliga prylar. Han minns bland annat en gång då han fick i uppdrag att sälja ett rotorblad till en helikopter, en reservdel som det inte finns någon vidare marknad för i Finland. Efter många bestyr hittades en köpare i Kalifornie­n.

Ett annat av de mest minnesvärd­a uppdragen är en gruvlig historia. Kitti fick i uppdrag att sälja lösöret från ett kondomföre­tag som försatts i konkurs efter att ägaren dömts för mord.

I en gammal Ilta-Sanomat-artikel kan man läsa om fallet och de 52 000 kondomerna, namngivna efter mördaren, som skulle slumpas bort för tio cent styck. Konkursboe­t lyckades göra sig av med egendomen – inklusive den soptunna som offret gömdes i, enligt Kitti.

– Den kanske man hade kunnat låta bli att sälja, kan jag tycka nu. Men det är åtminstone ett uppdrag som jag fortfarand­e minns.

För det mesta förstod folk att vi auktionsut­ropare inte är bovarna, vi gör bara ett jobb som måste skötas. Men visst fanns det sådana som hellre slängde nyckeln i en snödriva än att ge över företaget.

Ilpo Kitti om konkursern­a under krisen på 1990-talet

 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Volymen är viktig, säger Ilpo Kitti. En auktion kan hålla på hela dagen och rösten måste bära hela tiden.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Volymen är viktig, säger Ilpo Kitti. En auktion kan hålla på hela dagen och rösten måste bära hela tiden.
 ??  ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Ett sådant här objekt – en industriel­l laserskära­re – är det inte lätt att hitta en köpare till. Kitti väntar sig att den kan gå för drygt 50000.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Ett sådant här objekt – en industriel­l laserskära­re – är det inte lätt att hitta en köpare till. Kitti väntar sig att den kan gå för drygt 50000.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland