Hufvudstadsbladet

Starkt om 80-talets aidsepidem­i

- Malin Slotte om tv-serien It's a sin

Serien ser till att vi inte glömmer den tragedi som bara ligger några decennier bort, men påminner också om att världen snabbt förändrats och gjort framsteg, både när det gäller en öppenhet mot olika sätt att leva, men också rent medicinskt.

It's a sin är en brittisk Torka aldrig tårar utan handskar om aidsepidem­in i åttiotalet­s London. Serien följer tre unga män som flyttar till London och påminner om den tragedi aidsepidem­in var i en tid då sjukdomen innebar en dödsdom och omgärdades av den djupaste skam. DRAMASERIE It's a sin ★★★★✰

5 delar på HBO Nordic (serien recenseras i sin helhet). Manus: Russell T Davies. Regi: Peter Hoar. I rollerna: Olly Alexander, Omari Douglas, Callum Scott Howells, Lydia West, Nathaniel Curtis.

Det kan se ut som en tanke, att det mitt i coronapand­emin kommer en serie om en annan sjukdom som också varit pandemikla­ssad. Nu ligger självfalle­t ingen tanke bakom, men en serie om åttiotalet­s aidsepidem­i ger ändå perspektiv på det vi genomlever just nu.

Det har gjorts serier om aids tidigare; den kanske förnämsta är HBO:s televiseri­ng av Tony Kushners intellektu­ellt rika och referenssp­äckade pjäs Angels of America från 2003, och på närmare håll televiseri­ngen av Jonas Gardells romantrilo­gi Torka aldrig tårar utan handskar 2012.

Gripande tragik

Nu tar sig Russell T Davies, som tidigare gjort serier som Queer as folk, Years and years och A very english scandal, an ämnet i en femdelad serie. Även om hans serie fullt och fast står på egna konstnärli­ga ben är den inte helt olik Gardellser­ien, om än melodramat­iken saknas och ämnet hanteras nyktert, vilket inte gör den mindre gripande. Grymheten i denna sjukdom och hur den drabbade människor mitt i livet framgår, med kraft.

Serien följer tre artonåriga killar som under tidigt åttiotal flyttar till London där större frihet att vara sig själv hägrar. Ritchie (Olly Alexander från trion Years & Years) slänger med ett skratt kondomförp­ackningen han fått av sin pappa överbord på färjan från Isle of Wight – vem skulle han göra gravid? Roscoe (Omari Douglas) lämnar sin konservati­va nigeriansk­a invandrarf­amilj med buller och bång för att slå ut i flamboyant blomning, och prydlige Colin (Callum Scott Howells) med bred skotsk accent kommer till London för att jobba på en herrekiper­ing. Ritchie och Roscoe kastar sig ut i storstaden­s nattliv med omättlig aptit på det smörgåsbor­d av killar som staden har att erbjuda. Det är rusig livsglädje då de tackar ja till varje äventyr som bjuds. Colin är däremot försiktiga­re, lika strikt som kostymen han bär, en kille som ser hellre än rör.

Katastrofe­n närmar sig

Alla tre flyttar så småningom in i samma stora lägenhet, och små orosmoln börjar dyka upp vid horisonten: rykten om en ny mystisk sjukdom bland homosexuel­la män, vänner som insjuknar med märkliga symtom, tacklar av och dör. Vissa slår ifrån sig, ser det som en moralistis­k konspirati­on för att hindra män från att ha sex med varandra. Väninnan Jill (Lydia West) är däremot tidigt bekymrad och försöker mana till försiktigh­et. Under seriens gång utvecklas hon till en aktivist som kämpar för sina aidssjuka vänners rättighete­r i ett samhälle som inte verkar bry sig om att den här gruppen unga män dör.

I mångt och mycket är det samma historia som berättas som i Gardells serie: också den här serien handlar mycket om skam, och om killarnas förhålland­e till sina föräldrar som är oförmögna inse det uppenbara. Vid den här tiden är homosexual­itet ett så stort tabu att det inte ens finns på kartan, och var man det höll man det hemligt utanför kretsen in

vigda och likasinnad­e. Sjukdomen bidrar ytterligar­e till stigmat, inte ens läkarna vill veta av den; ”Varför tror du att jag skulle veta något om den sjukdomen”, blir svaret på försiktiga frågor.

Föraktliga smygbögar

Som särskilt föraktliga hycklare framstår de äldre, gifta smygbögarn­a gestaltade av exempelvis Stephen Frys politiker – men det finns också exempel på motsatsen, som Neil Patrick Harris kostymförs­äljare som tar unge Colin under sitt beskydd och visar att det går att leva med en manlig partner i åttiotalet­s London.

Under det decennium fram till tidigt nittiotal som serien skildrar trappas epidemin upp och når sin kulmen. Det som börjar i ung framtidstr­o och livsglädje slutar i sjukdom och död. Också dramat skruvas upp efter hand; särskilt mot slutet finns riktigt starka, drabbande och välspelade scener, inte minst tack vare Keeley Hawes i rollen som mamma till en av pojkarna. Serien ser till att vi inte glömmer den tragedi som bara ligger några decennier bort, men påminner också om att världen snabbt förändrats och gjort framsteg, både när det gäller en öppenhet mot olika sätt att leva, men också rent medicinskt.

 ?? BLACKALL
FOTO: BEN ?? Olly Alexander och Callum Scott Howells i huvudrolle­rna.
BLACKALL FOTO: BEN Olly Alexander och Callum Scott Howells i huvudrolle­rna.
 ??  ?? ■ En protestauk­tion mot läkemedels­bolagen och mot att inte tillräckli­gt gjordes när unga män dog i aids.
■ En protestauk­tion mot läkemedels­bolagen och mot att inte tillräckli­gt gjordes när unga män dog i aids.
 ?? FOTO: BEN BLACKALL ?? ■ Olly Alexander som en ung kille som flyttar till London för att få vara sig själv på åttiotalet.
FOTO: BEN BLACKALL ■ Olly Alexander som en ung kille som flyttar till London för att få vara sig själv på åttiotalet.
 ??  ?? Neil Patrick Harris och Callum Scott Howells jobbar på en herrekiper­ing.
Neil Patrick Harris och Callum Scott Howells jobbar på en herrekiper­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland