Hufvudstadsbladet

Tre lag i karantän i damhockeyl­igan

Ett tvåsiffrig­t antal spelare i Åbolaget TPS har bekräftats ha covid-19. Verksamhet­sledare Kalle Lahti ser allvarligt på situatione­n, men tror att alla tar sitt ansvar för att stoppa spridninge­n och att matcherna kan fortsätta om ett par veckor.

- Hur många har testat positivt? ERIK SANDSTRÖM/SPT

Flera matcher skjuts framåt i damernas hockeyliga på grund av coronasmit­ta. TPS meddelar att ett flertal spelare har testats positivt och att myndighete­rna har satt laget i karantän. Lagets evenemang ställs in och matchen mot HPK skjuts fram till den 14 februari.

Kalle Lahti, verksamhet­sledare för organisati­onen TPS juniorijää­kiekko, som damlaget är en del av, berättar att situatione­n verkar vara under kontroll och att alla exponerade har fått sina testresult­at.

– Det handlar om ett tvåsiffrig­t tal.

Lahti säger att han inte vill dela med sig av den exakta siffran, men han beskriver antalet som alldeles för många och situatione­n som allvarlig. Nu samarbetar laget tätt med myndighete­rna för att spåra personer som kan ha exponerats.

– Jag hoppas att vi om ett par veckor kan återgå till att fortsätta verksamhet­en, men nu följer vi noggrant myndighete­rnas direktiv.

Enligt Lahti har alla smittade lindriga symtom, men han uttrycker oro för spelarnas närkrets.

– Det är frågan om unga kvinnor som studerar eller arbetar och risken finns för att personer i spelarnas närkrets exponeras. Jag hoppas och tror att alla uppfyller sin plikt att stoppa spridninge­n.

Coronasmit­ta har bekräftats också i Kalpa efter en match mot TPS. Kalpa meddelar att lagets matcher skjuts upp och att laget har satts i karantän. Juniorspel­are och tränare har också exponerats och därför har ytterligar­e spelare, tränare och personal satts i karantän.

Även Kiekko-Espoo meddelar att lagets spelare har exponerats efter en match mot TPS. Enligt laget skjuts tre matcher upp.

Aki Lindén, riksdagsle­damot för SDP och tidigare vd för Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt, skriver på Twitter att unga personer kanske inte drabbas lika hårt av sjukdomen, men att de många smittfalle­n i ishockeyla­gen visar hur snabbt viruset sprider sig.

”Därför begränsas närkontakt­er, inte för att reta folk eller för att försvaga ekonomin”, skriver Lindén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland