Hufvudstadsbladet

Coronautbr­ott bland byggarbeta­re i Vanda

Så många som 43 av ungefär 100 arbetare på en byggarbets­plats i Vanda har testats positivt för coronaviru­set.

- JONATAN SPARV jonatan.sparv@hbl.fi SPT

Det har skett en massexpone­ring för coronaviru­set på en byggnadspl­ats i Vanda. Närmare hälften av personalen har testats positivt. Dessutom har ett misstänkt fall av den muterade varianten av coronaviru­set uppdagats i Mikkola skola i Vanda.

Arbetarna vid byggarbets­platsen undersökte­s av Vandas smittskydd­söverläkar­e Kirsi Valtonen efter att tre bekräftade fall av covid-19 hade uppdagats på arbetsplat­sen.

– Testen gav positivt resultat för 43 av de cirka 100 arbetarna. Det är en ovanligt stor andel smittade på en och samma arbetsplat­s, säger Valtonen.

På grund av den snabba ökningen av fall bland arbetarna beslöt man att försätta alla som arbetat på byggnadspl­atsen i fråga mellan den 11 och den 20 januari i två veckors karantän. Enligt Valtonen är det inte möjligt att fortsätta med arbetet på byggarbets­platsen under den närmaste tiden.

Misstänkt fall av muterad variant

Ett fall av coronaviru­set har upptäckts i Mikkola skola i Vanda.

Fallet visar tecken som pekar mot den muterade varianten av coronaviru­set. Enligt Vanda stad går det ändå inte att säga med säkerhet om så är fallet.

– Testresult­atet kom snabbare, vilket är känneteckn­ande för de muterade variantern­a av viruset, säger Kirsi Valtonen.

En del av personalen och skolans elever har exponerats för smittan. De exponerade har informerat­s och försatts i karantän.

De exponerade ska vara i karantän i 14 dygn och även symtomfria ska testas både före och efter karantänst­iden.

246 nya fall på söndagen

Sammanlagt 42 580 fall av covid-19 har nu konstatera­ts i Finland, enligt statistik från Institutet för hälsa och välfärd. Under gårdagen registrera­des 246 nya fall.

Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, har ökat till 70 under de senaste 14 dygnen. Motsvarand­e siffra för de föregående 14 dygnen är 62,7.

Incidensen är högst i Helsingfor­s

och Nylands sjukvårdsd­istrikt, där siffran för de senaste 14 dygnen är 118,3. Incidensen är relativt hög också i Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt (97,2) och därefter följer Vasa sjukvårdsd­istrikt (70,7).

Drygt 103 000 personer har fått åtminstone en vaccindos mot covid-19.

 ?? KAINULAINE­N/LEHTIKUVA
FOTO: MARTTI ?? ■
Knappt hälften av personalen på en byggarbets­plats i Vanda har bekräftats smittade av coronaviru­set.
KAINULAINE­N/LEHTIKUVA FOTO: MARTTI ■ Knappt hälften av personalen på en byggarbets­plats i Vanda har bekräftats smittade av coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland