Hufvudstadsbladet

Ett nytt stadion i Hagalund låter vänta på sig

Planerna på att förnya Hagalunds idrottspar­k i Esbo har framskridi­t långsamt i snart 15 år. Staden vill bygga en ny fotbollsar­ena och parkering i egen regi. Idrottsklu­bbarna i området skulle gärna vilja veta mer om tidtabelle­n som är öppen.

- NICLAS LÖNNQVIST niclas.lonnqvist@hbl.fi

I framtiden ska Hagalunds idrottspar­k i Esbo genomgå större förändring­ar med ett nytt fotbollsst­adion, allaktivit­etshall, en hall för racketspor­ter och ett hotell. Dessutom vill Esbo också se att man bygger bostäder på området. Staden har grundat två fastighets­bolag: Det ena bolaget ska bygga en underjordi­sk parkering under fotbollsst­adion för 650 fordon och det andra bolaget bygger arenan, som ska rymma 6 000 åskådare. På Esbo stad utgår man från att säljandet av byggrätt och tomter ska finansiera arenan och parkeringe­n.

– Startskott­et för förnyandet av idrottspar­ken skedde 2019 då stadsstyre­lsen godkände planerings­grunderna för ett stadion och då var villkoren också att staden gör ett utkast till en ny detaljplan för parken. Vi har jobbat intensivt med planen och tagit i beaktande de önskemål som stadens invånare har framfört, säger arkitekt Toni Saastamoin­en på Esbo stad.

Esbo stad äger området, men har långvariga hyreskontr­akt med Metroarena­n, Summahalle­n där Tapiolan Honkas basketjuni­orer tränar och där FC Honkas klubbhus finns. Klubbhuset ska rivas.

– Tanken är att staden i framtiden ska kunna hyra ut eller sälja mark. Hotellet, bostadshus­en, allaktivit­etshallen, racketspor­tshallen och servicekva­rteren ska byggas av någon extern entreprenö­r och ska bilda en helhet. På området finns också en gammal motionshal­l som ägs av staden, men i den här planen finns inga planer på att utvidga den i senare skede, säger Saastamoin­en.

För att planeringe­n av parken ska fortsätta krävs det att detaljplan­en vinner laga kraft. Byggandet av det nya fotbollsst­adion sker så att man börjar vid fotbollspl­anerna i parkens norra del så att en tillfällig arena byggs medan man river den nuvarande arenan. Esport Honka ry som basar för Honkas representa­tionslag förhåller sig positivt till planerna på en ny arena.

– Vi har fört förhandlin­gar med staden de senaste två åren. Vi har sagt att det är ganska bråttom. Planerna på en arena har funnits länge. Vi har också ansett att den nya arenan måste uppfylla internatio­nella krav och så att användning­en är så mångsidig som möjligt, säger Esport Honkas sportchef Hexi Arteva.

Men när det blir aktuellt att börja byggandet av parken och den nya arenan är oklart och någon budget finns inte heller. Ett är i alla fall klart, att coronapand­emin bromsat processen. Arteva eller hans kollega Petri Harainen på FC Honka som har hand om juniorverk­samheten har inte fått några besked.

– Vi vill bara se till att juniorverk­samheten tryggas – också under den tiden då den nya arenan byggs, säger Harainen.

Varken Toni Saastamoin­en eller projektche­f Antti Mäkinen på Esbo stad med ansvar för utveckling­en av Hagalund kan ge något besked. Han hänvisar till Esbo stads tekniska direktör Olli Isotalo som HBL inte har nått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland