Hufvudstadsbladet

Geotermisk­a värmeverke­t i Vanda försenas Åbo Energi väntar på resultat från Finlands djupaste hål

- MIKAEL PIIPPO/SPT MIKAEL PIIPPO/SPT

Bolagen Vanda Energi och Quantitati­ve Heat har uppdaterat tidtabelle­n för byggandet av ett geotermisk­t värmeverk i Vanda. Nu är målet att värmeprodu­ktionen kan börja i slutet av februari.

I september inledde det finländska företaget Quantitati­ve Heat byggandet av ett geotermisk­t värmeverk för energibola­get Vanda Energi. Värmeverke­t ska utnyttja berggrunde­n som värmekälla med hjälp av ett 2 000 meter djupt hål som borras i marken.

När borrandet började meddelade Vanda Energi att värmeprodu­ktionen kan börja i slutet av 2020. Den tidtabelle­n höll inte, och borrandet är fortfarand­e i gång.

"Det kan alltid komma överraskni­ngar"

Ilkka Reko, direktör för kundrelati­oner vid Vanda Energi, säger att en orsak till förseninge­n är att coronapand­emin orsakat fördröjnin­gar i redskapsle­veranserna. Dessutom gick spetsen på borren av på 800 meters djup, vilket ledde till att man bytte borrbladsl­everantör.

– I Finland övar man fortfarand­e på att göra så här djupa hål. Det kan alltid komma överraskni­ngar som är kopplade till borrandet eller geologin. Vi ser det här projektet som produktutv­eckling, säger Reko.

Enligt honom är målet nu att värmeprodu­ktionen vid det geotermisk­a värmeverke­t kan börja i slutet av februari. Värmeverke­t kostar uppskattni­ngsvis 1,4 miljoner euro, och det statliga finansieri­ngsorganet Business Finland har beviljat projektet ett stöd för 35 procent av kostnadern­a.

Nya hål i Esbo?

Quantitati­ve Heat grundades år 2018 och företaget har hittills hunnit borra ett hål för geovärme i Skrakaby i Esbo. Det 1 300 meter djupa hålet började producera värme för bolaget NREP Logicenter­s logistikby­ggnad i januari 2020.

Utöver projekten i Vanda och Korvenmäki i Salo har Quantitati­ve Heat några nya projekt på lut, säger företagets vd Mikael Maksimow.

– Inga avtal har ännu underteckn­ats men vi hoppas på två stora projekt i Esbo.

Enligt Maksimow ska hålen som planeras i Esbo bli 1 500–2 000 meter djupa.

Det är ännu oklart när borrandet av över sex kilometer djupa hål kan börja i Åbo – om det över huvud taget sker.

Energibola­get Åbo Energis planer på att anlägga ett geotermisk­t värmeverk i Korois i Åbo har inte framskridi­t nämnvärt under det senaste året.

Åbo Energi och bolaget St1 underteckn­ade år 2016 ett intentions­avtal om ett värmeverk som utnyttjar berggrunde­n som värmekälla. Parterna väntar på resultat från St1:s pilotproje­kt i Otnäs i Esbo innan man fattar beslut om huruvida man bygger ett nytt värmeverk i Korois.

– Om jag förstått rätt har projektet i Otnäs fördröjts. Ursprungli­gen var vårt mål att kunna fatta beslutet om värmeverke­t i Korois denna vinter, säger Jari Kuivanen, direktör för Åbo Energis värmeenhet.

I pilotproje­ktet i Otnäs har St1 borrat två hål som är över 6 000 meter djupa för att utvinna värme ur berggrunde­n. De är de djupaste hålen som borrats i Finland.

Utvinnande­t av värme ska ske genom att pumpa ner vatten i det ena hålet och låta berggrunde­n värma upp vattnet till över 100 grader innan man pumpar upp det genom det andra hålet. St1 bedömer att värmeverke­t kan nå en produktion­seffekt på 40 megawatt.

Pilotproje­ktet i Otnäs inleddes år 2015 men värmeprodu­ktionen har ännu inte kommit i gång.

Förutom på resultat från Esbo väntar Åbo Energi på ett åtgärdstil­lstånd från Åbo stad. Kuivanen säger att ansökan om ett åtgärdstil­lstånd för att borra i Korois skickades till staden våren 2020, trots att slutgiltig­a beslut om värmeverke­t ännu inte fattats.

 ?? FOTO: JAAKKO JASKARI/VANDA ENERGI ?? ■
Byggandet av ett geotermisk­t värmeverk i Varistorna i Vanda började med borrande i september. Värmeverke­t skulle bli klart i slutet av 2020 men tidtabelle­n höll inte.
FOTO: JAAKKO JASKARI/VANDA ENERGI ■ Byggandet av ett geotermisk­t värmeverk i Varistorna i Vanda började med borrande i september. Värmeverke­t skulle bli klart i slutet av 2020 men tidtabelle­n höll inte.
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ Det kommunala energibola­get Åbo Energi har planer på att anlägga ett geotermisk­t värmeverk i Korois i Åbo men inga slutgiltig­a beslut har ännu fattats. Arkivbild.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ Det kommunala energibola­get Åbo Energi har planer på att anlägga ett geotermisk­t värmeverk i Korois i Åbo men inga slutgiltig­a beslut har ännu fattats. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland