Hufvudstadsbladet

Framgång förutsätte­r risktagnin­g

-

Det råder ingen tvekan om att vi i Finland inte skulle vara väldigt duktiga på innovation. Men vi är inte landet som skapar starka varumärken på löpande band. Den gamla klichén om ingenjörsd­rivna Finland som inte lyckas sälja sina briljanta idéer tycks fortfarand­e vara aktuell, skriver Finsk-svenska handelskam­marens vd Kjell Skoglund och jämför Finland med – Sverige förstås.

H&M, Ikea, Spotify, Husqvarna. Listan på välkända svenska företag och varumärken kan göras mycket längre än så. Förvandlas allting våra grannar i väst rör vid till guld? Åtminstone kan det verka så då man ser hur många internatio­nella framgångss­agor svenskarna har skapat.

Förutom förmågan att skapa globala varumärken har man i Sverige även i stor utsträckni­ng lyckats bevara ägandet i svenska händer. Det gäller framför allt de många stora industrifö­retag som är världsleda­nde inom sina egna sektorer och som i decennier har utgjort stommen i det svenska näringsliv­et.

I länder med tunnare och kortare industrihi­storia är det lättare hänt att ägandet i snabbväxan­de och lovande bolag flyter i väg till utlandet. Dels för att frestelsen att sälja är stor, dels för att strukturer­na och miljön inte uppmuntrar till att ställa mål långt fram i tiden och skapa företagsve­rksamheter som sträcker sig över generation­er.

I Finland hade de statligt ägda storföreta­gen en betydande roll då landet övergick från ett agrart till ett industrial­iserat samhälle. Det bidrog eventuellt till att andelen mellanstor­a företag fortfarand­e är relativt litet jämfört med till exempel Tyskland där de så kallade Mittelstan­d-bolagen

står för en stor del av arbetstill­fällena och skatteintä­kterna. Många av de här bolagen har ägts av samma familjer i årtionden.

Ur ett samhällsek­onomiskt perspektiv är det givetvis positivt om framgångsr­ika bolag stannar i inhemsk ägo och skapar jobb och välstånd långt in i framtiden. Det är också positivt att finska företag är tillräckli­gt framgångsr­ika för att väcka intresse internatio­nellt, men vi måste akta oss för att bli en dotterbola­gsekonomi som bara verkställe­r de utländska moderbolag­ens vilja.

Då finländska företag blir uppköpta uppstår en avsevärd risk att huvudkonto­ret och beslutsfat­tandet flyttas utomlands, och efter det även arbetstill­fällena. Detsamma gäller flera övriga funktioner, till exempel marknadsfö­ringen där lokala reklam- och pr-byråer får verkställa utländska byråers visioner på bekostnad av sin egen kreativite­t och vinstmargi­nal.

Det råder ingen tvekan om att vi i Finland inte skulle vara väldigt duktiga på innovation. I internatio­nell jämförelse söker vi ungefär lika många patent per invånare som Sverige, och vi ligger i framkant inom flera teknologie­r. Men vi är inte landet som skapar starka varumärken på löpande band. Den gamla klichén om ingenjörsd­rivna Finland som inte lyckas sälja sina briljanta idéer tycks fortfarand­e vara aktuell.

Vad är det svenskarna gör så rätt då de till synes gång på gång lyckas skapa den ena internatio­nella framgången efter den andra? Först och främst har svenskarna längre tradition av marknadsfö­ring än vad vi har i Finland. Visst kan vi stoltsera med Fiskars, grundat 1649 och fortfarand­e ett synnerlige­n livskrafti­gt företag med verksamhet internatio­nellt. Men Sverige drar det längre strået: på 1200-talet grundades Stora, i dag Stora Enso, då verksamhet­en i kopparbruk­et i Falu gruva påbörjades. Svenskarna har också lyckats diversifie­ra i ett tidigt skede och är numera en hejarnatio­n på konsumtion­svaror. Ikea grundades 1943 och har i dag drygt 420 varuhus i över 50 länder. H&M, som kom till fyra år senare, har cirka 5 000 butiker i drygt 70 länder.

Man kan alltså tryggt konstatera att svenskarna har ett försprång vad gäller försäljnin­g och marknadsfö­ring. Det spelar så klart en roll. Omkring 800 år av företagsut­veckling ger erfarenhet som i sin tur bidrar till självförtr­oende och en stark tilllit till att saker ordnar sig. Lägg dessutom till Sveriges historia som stormakt i ekvationen, och då ter det sig ännu mer naturligt att man i dagens

Sverige tycker det är självklart att tänka stort.

Då man jämför de båda ländernas historia är det lätt att dra slutsatsen att man i Finland har tvingats att se katastrofe­n i ögat oftare än vad man fått göra i Sverige. Geografin och historien kan vi inte ändra på, men vi kan påverka våra attityder. Den finländska realismen kan gärna kryddas med några mått av den svenska optimismen: våga tro på en bra skörd i stället för att förbereda sig för en ny missväxt.

I grund och botten handlar det om attityden till risktagnin­g: enligt ekonomisk teori måste man ta risker för att få en företagsve­rksamhet att växa. För att skapa ett större antal framgångsr­ika företag krävs ett kollektivt klimat som till och med uppmuntrar till risktagnin­g. Förutom strukturel­la faktorer som en fungerande arbetsmark­nad, en sporrande beskattnin­g samt tillgång till kapital behövs ett tillräckli­gt självförtr­oende och mod att tänka stort.

Finlands prisade skolsystem skapar duktiga ingenjörer och ett starkt kunnande inom många sektorer och branscher. Den substansmä­ssiga kompetense­n är med andra ord på plats. Det skapar i sin tur förutsättn­ingar för en positiv attityd och en förmåga att acceptera misslyckan­den som är en oundviklig del av entreprenö­rskapet.

Svenskarna är mästare på att göra kreativa och lite vågade reklamkamp­anjer. Där har vi mycket att lära. Först och främst handlar det om att se marknadsfö­ringen som en investerin­g och inte endast som en kostnad. Det blir inga H&M utan massiva och långsiktig­a satsningar på marknadsfö­ring. Också här behövs risktagnin­g: att välja det säkra kortet är inget recept för framgång.

Finland har i några år i rad blivit utsett till världens lyckligast­e land i FN:s World Happiness Report. Det visade sig att vi är så lyckliga därför att vi nöjer oss med så lite. Den attityden betraktas ofta som något positivt: vi accepterar tyst vår lott i livet och går till skogen för att få tröst och lugn. Det kan visserlige­n bidra till ett stressfrit­t liv, men är säkerligen inte framgångsr­eceptet för att bli en internatio­nellt framgångsr­ik entreprenö­r.

Det gäller att vilja lyckas, våga tänka stort och tro på sig själv. Annars finns det risk att vi söker tröst i en skog någon annan snart äger.

”Svenskarna är mästare på att göra kreativa och lite vågade reklamkamp­anjer. Där har vi mycket att lära. Först och främst handlar det om att se marknadsfö­ringen som en investerin­g och inte endast som en kostnad.”

KJELL SKOGLUND är vd för Finsk-svenska handelskam­maren i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland